Η ανάκαμψη του Γάλλου «φωνακλά»!Η ανάκαμψη του Γάλλου «φωνακλά»!Ο ιχνηλάτης Γασκώνης - Σαιντόζης έχει «εκπροσωπηθεί» στην Ελλάδα κυρίως από τους σκύλους του καθηγητή κ. Αντώνη Αντωνίου, που την τελευταία δεκαετία έχουμε δει αρκετές φορές στις εκθέσεις μορφολογίας και σε άλλες κυνολογικές εκδηλώσεις...

 

Η φυλή, όμως, ποτέ δεν κατάφερε να προσελκύσει το μαζικό ενδιαφέρον των κυνηγών που ασχολούνται με τον λαγό και τον αγριόχοιρο. Αντιθέτως, στη γειτονική Ιταλία, μέσα στην ίδια δεκαετία, το Γασκώνης - Σαιντόζης έκανε πληθυσμιακά άλματα! Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το 2001 είχαν γραφτεί στα γενεαλογικά βιβλία του Ιταλικού Κυνολογικου Ομίλου μόλις 2 σκύλοι, το 2008 έφτασαν τις 159 εγγραφές.

Η ανάκαμψη του Γάλλου «φωνακλά»!

Ο Μικρός Γασκώνης Σαιντόζης είναι ένας ιχνηλάτης με εξαιρετικές ικανότητες στο κυνήγι του λαγού, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο κυνήγι του αγριόχοιρου... Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι η έμφυτη ικανότητά του να κυνηγάει το... θηραματικό είδος για το οποίο εκπαιδεύτηκε, αδιαφορώντας για τα άλλα τριχωτά θηράματα που θα βρεθούν στον δρόμο του ή θα αφήσουν ίχνη στο έδαφος που εργάζεται!

Αυτό θεωρείται από πολλούς και το μεγαλύτερο κυνηγετικό του προσόν, όχι άδικα ίσως αν αναλογιστούμε το διαχρονικό πρόβλημα των λαγοκυνηγών με την αλεπού ή τις «αναποδιές» που προκαλεί στους γουρουνοκυνηγούς το... απαγορευμένο ζαρκάδι, παρασύροντας τους σκύλους τους σε καταδιώξεις στους... γειτονικούς νομούς!

Σε αγέλη...

Πανικοβάλλει τον λαγό με τα δυνατά κλαφουνίσματά του, ώστε ο «φυγάς» να μη διαλέγει πάντα την ασφαλέστερη οδό διαφυγής.
Πανικοβάλλει τον λαγό με τα δυνατά κλαφουνίσματά του,
ώστε ο «φυγάς» να μη διαλέγει πάντα την ασφαλέστερη οδό διαφυγής.
 
Ο Γασκώνης-Σαιντόζης είναι ένας θεαματικός ιχνηλάτης, κατάλληλος να κυνηγάει σε αγέλη, αλλά και για να συμμετέχει στον τύπο των αγώνων που διεξάγονται δεκαετίες τώρα στο εξωτερικό και πρόσφατα και στην Ελλάδα... Το πρότυπο εργασίας της φυλής τα λέει όλα ξεκάθαρα για τις ικανότητές του: μέγας κυνηγός, επίμονος, θαρραλέος, χωρίς επιθετικότητα απέναντι στους άλλους σκύλους και στους ανθρώπους. Εύκολος στη μεταχείρισή του και εκπαιδεύσιμος στην εκτέλεση των εντολών του κυναγωγού, πρόκειται για έναν ιχνηλάτη που ποτέ δεν θα προβληματίσει στα κυνήγια που χρησιμοποιούνται πολλοί σκύλοι ταυτόχρονα.

Εξαιρετικός στο να λύνει τα προβλήματα κοντά στο γιατάκι, είναι επίσης γρήγορος στον εντοπισμό και ιχνηλασία των νυχτερινών ντορών, σε οποιοδήποτε έδαφος και κάθε είδους βλάστηση. Οταν βρει τα πρώτα ίχνη, το ανακοινώνει «σεμνά», αλλά... πανηγυρικά, ενώ όσο πλησιάζει σταδιακά το θήραμα, δυναμώνει τη φωνή, διατηρώντας σταθερό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια της καταδίωξης.

Εχει μεγάλο ζήλο και πρωτοβουλία στην έρευνα, κάτι που συντομεύει τον χρόνο του ξεφωλιάσματος του λαγού. Αν συναντήσει δυσκολίες στα «ψέματα» και στους διπλοντορούς, ο Γασκώνης Σαιντόζης είναι πραγματικός «σπεσιαλίστας» στο να τις ξεπερνάει, έστω κι αν χρειαστεί να μετριάσει την ταχύτητα της ιχνηλασίας.

Στα μεγάλα θηράματα, όπως το αγριογούρουνο, δείχνει μοναδικό θάρρος, κάτι που του επιτρέπει να πραγματοποιεί «στάμπα» για μεγάλο χρονικό διάστημα... Ενα ακόμα χαρακτηριστικό του είναι η εναρμόνισή του και η διάθεση συνεργασίας με τον αρχηγό της αγέλης, κάτι που τον κάνει πολύτιμο μέλος της.

Στον αγριόχοιρο...
Ο Γασκώνης Σαιντόζης είναι ιχνηλάτης με ιδιαίτερη όσφρηση και... μοναδικός «φωνακλάς»! Καταδιώκει με μεγάλη αποφασιστικότητα και με ικανή ταχύτητα, καταφέρνοντας να πιέζει και να πανικοβάλλει τον λαγό με τα δυνατά κλαφουνίσματά του, ώστε ο «φυγάς» να μη διαλέγει πάντα την ασφαλέστερη οδό διαφυγής, και να πέφτει πιο εύκολα πάνω στα καρτέρια που περιμένουν τα «τουφέκια».

Η δυνατή μύτη του χαρίζει στον σκύλο ηρεμία και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της εργασίας του στον λαγό... Στο κυνήγι του αγριόχοιρου, από την άλλη, τα γονίδια των προγόνων του και η απευθείας προέλευσή του από σκύλους επιλεγμένους για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων τον κάνουν προσεκτικό και τον προστατεύουν από αδικαιολόγητους τραυματισμούς.

Στη στάμπα του αγριογούρουνου είναι μεγάλος... φωνακλάς, ωστόσο σπάνια θα κάνει το λάθος να έρθει σε επαφή με τους... χαυλιόδοντες του κάπρου! Αν και είναι κατ' εξοχήν σκύλος αγέλης, αποδίδει πολύ καλά και μόνος του.

Από τον Μάιο του 2007 οι δύο φυλές της Γασκώνης Σαιντόζης -ο Μεγάλος και ο Μικρός- έγιναν μία. Η ένωση των φυλών έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα, σε σημείο που το 2009... να τριπλασιαστούν οι νέες εγγραφές ατόμων της φυλής στα βιβλία καθαροαιμίας στη Γαλλία. Στην Εθνική εκδήλωση της εκτροφής του ίδιου έτους, η φυλή για πρώτη φορά στην ιστορία της εκδήλωσης ήταν η πιο πολυάριθμη ανάμεσα στις παρουσιαζόμενες φυλές ιχνηλατών.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button