Το Κυνήγι της Φασσας στο νερόΕπιτέλους μετά από έξη μήνες απραξίας οι κυνηγοί μας επιστρέφουν και πάλι στην αγωνιστική δράση, με το πρώτο κυνήγι της χρονιάς να είναι και το πιο δύσκολο λόγο καιρικών συνθηκών, το κυνήγι της φάσσας. Αρκετοί κυνηγοί επι ευκαιρίας ρίχνουν ένα φρεσκάρισμα στα όπλα τους και πάνε και τον περίπατο τους στα κυνηγετικά καταστήματα για να φουντώσουν λίγο ακόμα το συναίσθημα της έναρξης της νέας κυνηγετικής χρονιάς. Όπως γίνετε κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί είναι οι κυνηγοί που από νωρίς ξεκινανε τις παρακολουθήσεις των πουλιών με σκοπό να εντοπίσουν τα κρυφά περάσματα και να είναι έτοιμοι στην εναρκτήρια πρώτη κυνηγετική εξόρμηση. Άλλοι πάλι καταπατώντας κατάφορα την νομοθεσία σπεύδουν να ταΐσουν και να κάνουν αριθμούς. Αυτό δεν θα το σχολιάσουμε μιας και θα χρειαστούμε αρκετές σελίδες για να αναλύσουμε τις συνέπειες αυτής της ανήθικης πράξης. Όπως και να έχει λοιπόν πίσω στο θέμα μας. Ένας παραδοσιακός και συνάμα αποτελαισματικός τρόπος για να κυνηγήσουμε την φάσσα είναι με καρτέρι στο νερό.. Τα πουλιά λόγο του σκληρού καλοκαιριού το οποίο έχουμε στην Κύπρο κάθε μέρα ταξιδεύουν κοντά σε πηγές, ποτάμια, ποτίστρες, καλλιέργειες και γενικά σε όποιαδήποτε πηγή νερού για να ξεδιψάσουν. Εκεί είναι το ιδανικότερο σημείο για να στήσουμε το καρτέρι μας και πετύχουμε τον στόχο μας.

Το κυνήγι όμως αυτό περιλαμβάνει αρκετές αντιξοότητες και πολλές φορές οδηγεί τους περισσότερους κυνηγούς άπρακτους στα σπίτια τους και μακριά από την ανυπόφορη Αυγουστιάτικη ζέστη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε πρώτο στάδιο καλύτερα είναι να εξορμήσουμε λίγες μέρες πριν από το κυνήγι σε περιοχές όπου ξέρουμε ότι υπάρχει νερό , είναι επιτρεπόμενη περιοχή για Αυγουστιάτικο κυνήγι και πιθανό να υπάρχουν και πουλιά στην περιοχή. Η αναγνωριστική αυτή εξόρμηση πρέπει να γίνετε πολύ προσεκτικά χωρίς να προκαλούμε θόρυβο και κυρίως χωρίς να βάζουμε υποψίες στα πουλιά ότι κινδυνεύουν. Συνήθως με την βοήθεια κιαλιών μένουμε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο και παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις των πουλιών. Δεν είναι αρκετό το να δούμε αριθμούς με πουλιά. Ένα έμπειρο κυνηγετικό μάτι πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει τον σωστό τόπο από όπου ο κυνηγός μπορεί να στήσει το καρτέρι του και να μπορεί να θέσει τον εαυτό του σε βεληνεκές βολής. Επίσης το έμπειρο κυνηγετικό μάτι θα αναζητήσει και διαλλακτικές τοποθεσίες όπου θα μπορέσει να σταθεί σε περίπτωση που το αρχικό πόστο είναι πιασμένο. Ακόμη μπορεί να υπολογίσει σε περίπτωση που τα πουλιά παιχτούν ποιαν κατεύθυνση θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να υπάρχουν 2-3 εναλλακτικές λύσεις.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία μας σε αυτό το κυνήγι είναι να είμαστε καλά καμουφλαρισμένοι στο πόστο μας και να έχουμε καλό οπτικό πεδίο. Η φάσσα είναι γνωστή για την καχυποψία αλλά και για την οξεία όραση που διαθέτει. Ορισμένη λένε ότι αρκεί ένα κλείσιμο του ματιού μας για να την κάνει να αλλάξει πορεία.

Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι το σωστό ‘timing’ δηλαδή ο σωστός χρόνος στον οποίο θα σηκώσουμε το όπλο θα στοχεύσουμε και θα πυροβολήσουμε. Η φάσσα δεν είναι ένα ιδιαίτερα γρήγορο πουλί. Αντιθέτως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ‘αργά’ πουλιά τα οποία κυνηγάμε στην Κύπρο. Αυτό θα μας δώσει ένα πλεονέκτημα στο να αφήσουμε το πουλί να κοντέψει αρκετά προτού κινηθούμε και μας αντιληφθεί για να αλλάξει πορεία. Η εγκράτεια στο συγκεκριμένο κυνήγι είναι μεγάλη αρετή. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα σκάγια μας θα πλήξουν καίρια το πουλί για να πατήσουμε την σκανδάλη και όχι μόλις φανεί το πουλί ή το κοπάδι στον ορίζοντα να αρχίσουμε να ρίχνουμε ντουφεκιές. Αυτό το φαινόμενο το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια συνήθως από νεαρούς και άπειρους κυνηγούς και όταν λέω νεαρούς δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι είναι νεαροί και στην ηλικία. Μου έτυχε αρκετές φορές να βρίσκομαι σε κάποια κορυφογραμμή και να μην χτυπώ τα πουλιά που περνούν από πάνω μου γιατί είναι ψηλά αλλά να τα χτυπούν κυνηγοί οι οποίοι βρίσκονται 50-80 μέτρα πιο χαμηλά από εμένα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα πουλιά στο νερό έρχονται κοπαδιαστά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους κυνηγούς που βρίσκονται στην περιοχή ασχέτως εάν τους γνωρίζουμε ή όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση εάν κρατάμε από τα πρώτα πόστα πρέπει να αφήσουμε τα πουλιά να ‘μπουν’ δηλαδή να κοντέψουν αρκετά έτσι ώστε μόλις ρίξουμε εμείς και το κοπάδι ‘σπάσει’ να μπορούν να επωφεληθούν και οι άλλοι κυνηγοί. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας θα εκτιμούσε μια τέτοια ενέργεια εάν βρισκόταν σε ένα δεύτερο ή τρίτο πόστο, με το ίδιο λοιπόν σκεπτικό πρέπει να πράττουμε και εμείς εάν κρατάμε το πρώτο πόστο.

Μια άλλη χρυσή αρετή στο συγκεκριμένο κυνήγι είναι η υπομονή. Το κυνήγι αυτό χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Τα πουλιά πολλές φορές θα αντιληφθούν τον κίνδυνο που παραμονεύει από τα αυτοκίνητο , τους άτσαλους κυνηγούς που δεν καμουφλάρονται καλά και την οχλαγωγία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναβάλουν την καθιερωμένη κάθοδο τους στο νερό για αργότερα όταν τα πράγματα θα έχουν πλέον ησυχάσει. Πολλές είναι η αναφορές από κυνηγούς που είχαν την υπομονή και έμειναν μετά τις 10-11 το πρωί στο νερό όπου τα πουλιά άρχισαν να έρχονται αυτή την φορά όχι ομαδικά αλλά ατομικά προς την πηγή με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια ευχάριστη κατάσταση για όσους κρατούσαν ακόμη τα πόστα.

Βασικός κανόνας σε αυτό το κυνήγι είναι να είμαστε άνετα ντυμένοι, εφοδιασμένοι με νερό και να είμαστε καλά προστατευμένοι από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Αναφορικά με τα πυρομαχικά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια 28-36 γραμμάρια αναλόγος από τον τύπο του όπλου μας. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να κυνηγό με στενό τσοκάρισμα τα συγκεκριμένα θηράματα γιατί πιστεύω μου δίνει καλύτερα αποτελαίσματα σε μεσσαίες και μακρινές αποστάσεις. Ανάφερα και σε προηγούμενο μου άρθρο ότι δεν υπάρχει κατάλληλο όπλο σε μάρκα ή μήκος καννών. Πολλοί κυνηγοί έχουν αφεθεί σε διαδώσεις που κυκλοφορούν ανάμεσα στον κυνηγόκοσμο ότι τα όπλα με μακριές κάννες διδουν καλύτερα αποτελαίσματα. Αυτά τα πράγματα πρέπει να βγούν από το μυαλό του Κύπριου κυνηγού εάν θέλει να έχει όμορφες κυνηγετικές στιγμές. Όλα είναι στο μυαλό μας που πρέπει να είναι καθαρό και χωρίς προκαταλήψεις όταν είμαστε στο κυνήγι για να είναι και η ψυχολογία μας καλά η οποία έχει άμμεση σχέση με την σκόπευση μας.

Ελπίζω αγαπητοί μου φίλοι να σας βοήθησα έστω και λίγο και να θυμάσται ότι το πιο σημαντικό από όλα στο κυνήγι είναι να επιστρέψουμε στις οικογένειες μας υγιείς.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button