ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣΗ εγκυμοσύνη και ο τοκετός στα θηλυκά ζώα είναι φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή τους. Εντούτοις, πριν αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες ότι  θέλουν να κυοφορήσει το ζώο τους, συνιστάται να έχουν υπόψη τα εξής:

 • Η σκυλίτσα πρέπει να έχει δει τουλάχιστον δύο φορές περίοδο στη ζωή της
 • Ορισμένες φυλές χρειάζονται συνήθως καισαρική για να γεννήσουν λόγω της ανατομικής τους κατασκευής (π.χ.French Bulldog, English Bulldog κ.λπ) ή έχουν προδιάθεση για εκλαμψία (π.χ.Pinchers, μικρόσωμες φυλές)
 • Το αρσενικό που θα επιλεγεί δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος από το θηλυκό
 • Η εγκυμοσύνη πιθανόν να διαρκέσει 56-72 ημέρες και η διάρκεια της εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων
 • Τα κουτάβια μένουν κοντά στη σκύλα περίπου 40 ημέρες
 • Χρειάζεται να προηγηθεί εξέταση των ζώων από κτηνίατρο, πριν την πραγματοποίηση της σύζευξης
 • Μικρός αριθμός ζώων χρειάζονται βοήθεια για να ζευγαρώσουν και ίσως είναι απαραίτητη η τεχνητή σπερματέγχυση

Η σύζευξη τπραγματοποιείται σε καθορισμένες μέρες, οι οποίες πρέπει να σημειώνονται από τους ιδιοκτήτες. Ο οίστρος στις σκύλες διαρκεί κατά μέσο όρο 9 ημέρες (3-21) και τότε δέχονται την επίβαση από το αρσενικό. Ο οίστρος ακολουθεί τον πρόοιστρο (“περίοδος”), όπου συνήθως η σκύλα έχει αιμορραγικό έκκριμα από το αιδοίο της.  Δεν πρέπει τα ζώα να έρθουν σε επαφή μετά από 4 ημέρες από την πρώτη σύζευξη, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρχουν έμβρυα με μεγάλη διαφορά ημερών. Στη μέση περίπου της εγκυμοσύνης το θηλυκό ζώο εξετάζεται από τον κτηνίατρο, ελέγχεται ο αριθμός των εμβρύων και η γενική κατάσταση της μητέρας και, αν κριθεί απαραίτητο, χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής. Στα ζώα εργασίας, τα οποία εγκυμονούν, πρέπει να ελαττώνεται η εργασία και να δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Λίγες μέρες πριν τον τοκετό επιβάλλεται να ετοιμαστεί ένας χώρος όπου θα γεννήσει η σκυλίτσα. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ήσυχος, να μην είναι προσβάσιμος σε άλλα ζώα, να μην επιτρέπει τον σχηματισμό γωνιών στο κρεβατάκι της συλίτσας, ώστε να μην κινδυνεύουν τα νεογέννητα και πρέπει να προλάβει να εξοικειωθεί μαζί του.

Τα συμπτώματα του τοκετού, τα οποία αντιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες είναι συνήθως ότι η σκυλίτσα:

 • αρνείται να φάει
 • σκάβει και είναι συνεχώς ανήσυχη
 • αποβάλλει βλεννώδες έκκριμα από το αιδοίο (0-7ημέρες πριν τον τοκετό)
 • αρχίζει να αναπνέει γρήγορα και να συσπώνται οι μύες της κοιλιάς της
 • προσπαθεί να απομονωθεί ή ζητά συνεχώς τη σημασία του ιδιοκτήτη της

Η γέννα αρχίζει με την έξοδο του πρώτου κουταβιού.  Το επόμενο κουτάβι αναμένεται στις επόμενες 3-4 ώρες. Υποψία δυστοκίας υπάρχει αν περάσουν τέσσερις ώρες και η γέννα δεν προχωρά, αν φαίνεται το κεφάλι πίσω και δεν καταφέρνει η σκυλίτσα να το εξωθήσει ή αν είναι  εξαντλημένη και δεν μπορεί να συνεχίσει τη γέννα. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η κτηνιατρική βοήθεια.

Κατά την έξοδο του κουταβιού από το αιδοίο, η σκυλίτσα γυρνά πίσω, το γλύφει επίμονα για να το ελευθερώσει από τους εμβρυïκούς σάκους, κόβει τον ομφάλιο λώρο με τα δόντια της και τρώει τον πλακούντα. Σε περιπτώσεις  όπου η σκύλα αδιαφορεί, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κόβουν τον σάκο και τον ομφάλιο λώρο (2 δάχτυλα απόσταση από την κοιλιά) και να τον στεγνώνουν καλά. Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα κουτάβια θηλάζουν πρωτόγαλα. Προληπτικά, πρέπει να υπάρχει εμπορικό γάλα στο σπίτι για κουτάβια, σε περίπτωση που η σκύλα δεν έχει επαρκές γάλα.

Την επομένη της γέννας συνιστάται η επίσκεψη στον κτηνίατρο για εξέταση τόσο της σκύλας

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button