Αλλάζουν οι κανονισμοί στους τελικούς skeet-trap-D. Trap Επίσημη δοκιμή στο Grand Prix Κύπρου υπό τα βλέμματα των διοργανωτικών επιτροπώνΣημαντικές αλλαγές έγιναν στη διεξαγωγή των τελικών στα αθλήματα του trap, του  D. Trap και του skeet. Μετά από αρκετές συνεδριάσεις και πολύωρη μελέτη, η διεθνής ομοσπονδία σκοποβολής αποφάσισε όπως σημειωθούν οι παρακάτω αλλαγές στα Ολυμπιακά αθλήματα. Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν τη διαδικασία  του τελικού.

 

Αλλαγές στο TRAP

 

Οι κυριότερες αλλαγές στο Trap είναι ότι θα έχουμε εννέα καινούργια σχήματα, όπου έχουν αλλάξει τα πολύ ψηλά και χαμηλά ύψη. Έχουν γίνει ακόμη αλλαγές στις γωνίες των μηχανών για να αποφευχθούν κάποιες απ’ αυτές, όπως στο βατήρα 1 η μηχανή τρία με αριστερό δίσκο σε γωνία 45 μοιρών και η μηχανή 13 με δεξιούς δίσκους σε γωνία 45 μοιρών.

Πέραν των αλλαγών αυτών, αλλάζει κι ο τρόπος διεξαγωγής του τελικού. Μετά το πέρας των 125 δίσκων (πέντε πούλες), οι πρώτοι έξι περνάνε στον ημιτελικό των δεκαπέντε δίσκων μονοντουφεκιάς. Αν προκύψουν ισοβαθμίες για τις πρώτες έξι θέσεις, τότε υπάρχουν shoot off στους πέντε βατήρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η εξάδα του ημιτελικού.

Στον ημιτελικό οι αθλητές παίρνουν νέο αριθμό κι εκείνος που τερμάτισε τελευταίος ξεκινάει πρώτος, ο πρώτος πυροβολεί τελευταίος και ούτω καθεξής. Στον ημιτελικό δεν μετράει το αποτέλεσμα του κανονικού παιχνιδιού. Αν υπάρξουν ισοβαθμίες εφαρμόζουμε το Count back για να μείνει η τετράδα του τελικού. Ο πρώτος κι ο δεύτερος θα αγωνιστούν ξανά από μηδενικής βάσης σε δεκαπέντε δίσκους μονοντουφεκιά για το χρυσό και αργυρό, ενώ ο τρίτος κι ο τέταρτος θα αγωνιστούν σε μηδενική βάση για το χάλκινο μετάλλιο. Θα  χρησιμοποιηθούν οι βατήρες 2, 3, 4 και κάθε αθλητής θα πρέπει να περάσει πέντε φορές από κάθε βατήρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπάρχει shoot off. 

 

Αλλαγές στο D-TRAP

Ο αγώνας κατάταξης του διπλού τραπ είναι πέντε πούλες των τριάντα δίσκων, δηλαδή στο σύνολο 150 δίσκοι. Δεν υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην εκτόξευση των διπλών δίσκων από το συνδυασμό των 3 μηχανών 7, 8, 9 του βατήρα 3. Η εμφάνιση των διπλών δίσκων γίνεται με τυχαία σειρά των σχημάτων A, B, C (random). Ωστόσο, κάθε αθλητής θα περάσει 3 φορές από τον κάθε βατήρα 1, 2, 3, 4, 5, θα ρίξει τρία τυχαία, ένα διπλό του σχήματος Β κι ένα διπλό του σχήματος C, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πούλα των 30 δίσκων. Μετά την ολοκλήρωση των 150 δίσκων οι πρώτοι έξι θα αγωνιστούν στον ημιτελικό των 30 δίσκων. Αν υπάρξουν ισοπαλίες, έχουμε shoot off. O πρώτος αθλητής βλέπει το πρώτο διπλό, το πυροβολεί και ακολουθεί ο συναθλητής/ες του. Όπως και στο trap έτσι κι εδώ, εκείνος με την καλύτερη βαθμολογία πυροβολεί τελευταίος, ενώ εκείνος που τερμάτισε στην έκτη θέση πρώτος. Στον ημιτελικό ξεκινάνε όλοι από μηδενικό σκορ. Ο ημιτελικός διεξάγεται στους βατήρες 2, 3, 4 για να καθοριστούν τα ζεύγη των αθλητών (1-2) και (3-4) που θα αγωνιστούν για το χρυσό και για το χάλκινο αντίστοιχα. Οι αθλητές που θα καταλάβουν την πέμπτη κι έκτη θέση αποκλείονται από τον τελικό. Αρχικά διεξάγεται ο τελικός για το χάλκινο μετάλλιο και κατόπιν ο αγώνας για το χρυσό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εφαρμόζεται το shoot off.

 

Αλλαγές στο Skeet

 

Μία από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις στο άθλημα του skeet είναι ότι από την 01/01/2013 θα έχουμε αλλαγές στις αποστάσεις των δίσκων 68μ+-1, καθώς και στη σειρά των βατήρων.

Βατήρες 1, 2, 3 όπως παλαιότερα

Βατήρας 4 δύο μονοί

Βατήρας 5, 6, 7 όπως παλαιότερα

Βατήρας 4 δύο διπλοί και τέλος

Βατήρας 8 όπως παλαιότερα

Επίσης, η γραμμή στο σκοπευτικό γιλέκο στο skeet θα σφραγίζεται από την ISSF με δύο μόνιμα clip που θα φέρουν αριθμό. Η γραμμή θα καθορίζεται μετά από μετρήσεις στον αθλητή και όλα τα στοιχεία θα περαστούν σε βάση δεδομένων, την οποία θα χρησιμοποιούν οι κριτές σε κάθε αγώνα. Κάθε αθλητής οφείλει να φέρει το πιστοποιητικό αυτό, η απώλεια του οποίου σε τυχαίο έλεγχο έχει κόστος για επανέκδοση 20 ευρώ. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αλλάξουν κάποιες διαστάσεις στον αθλητή, τότε θα πρέπει να πάει για επανέλεγχο και επανακαθορισμό της γραμμής.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button