Γιώργος Αχιλλέως εφ’όλης της ύληςΓιώργος Αχιλλέως εφ’όλης της ύληςΈνιωσα μεγάλη απογοήτευση που δεν πήρα μετάλλιο, αλλά μεγαλύτερη από την συμπεριφορά ορισμένων συμπατριωτών μας.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου έχουν μείνει Ιστορία για το μικρό μας το νησί μιας και κερδίσαμε το πρώτο μας Ολυμπιακό Μετάλλιο. Αλλά αυτοί οι αγώνες θα μείνουν στην ιστορία και για την ‘αχαριστία’ ορισμένων ανθρώπων σε αυτών τον τόπο και την σκληρή αντιμετώπιση τους προς τους διεθνής μας σκοπευτές. Η 11η θέση του Πρωταθλητή μας Γιώργου Αχιλλέως δεν άρεσε σε κάποιους οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Γιώργος τους χρωστούσε ‘ ένα μετάλλιο. Ασχέτως εάν αυτός ο αθλητής έχει πάρει την Κυπριακή σημαία σε ένα σημείο που πολύ δύσκολα θα το επιτύχουν άλλοι  Κύπριοι στον Παγκόσμιο αθλητισμό. Για δεκαεπτά μήνες ο Γιώργος κρατούσε την Παγκόσμια πρωτιά στην Παγκόσμια κατάταξη σκοπευτών του skeet .  

Έχει ανακοινωθεί από το επίσημο περιοδικό της ISSF ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Γιώργος Αχιλλέως είναι ο πρώτος ανάμεσα στους καλύτερους είκοσι πέντε αθλητές όλων των σκοπευτικών αθλημάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς και περισσότερες νίκες και μετάλλια.

Κέρδισε μέχρι σήμερα 9 Χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα και πρωταθλήματα 8 Αργυρά και 6 χάλκινα. Ήταν Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο καταλαμβάνοντας την Πέμπτη θέση το 2008, πήρε την 9η θέση στην Αθήνα το 2004 και την23 στην Αυστραλία το 2000. Σίγουρα πήγε στο Λονδίνο ως ένα από τα φαβορί για μετάλλιο αλλά η σκοποβολή είναι ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα όπου δεν υπάρχουν ακλόνητα φαβορί. Μάλιστα στις περισσότερες Ολυμπιάδες τα μετάλλια πάνε σε αουτσάιντερ.   Όπως στην περίπτωση του αργυρού Ολυμπιονίκη Colding ο οποίος έχει μόνο ένα χρυσό και 3 χάλκινα στην καριέρα του ενώ ο χάλκινος Ολυμπιονίκης Nasser έχει μέχρι τώρα ένα αργυρό και ένα χάλκινο και δεν είναι ούτε στην λίστα της Παγκόσμιας Βαθμολογίας. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Αμερικανός Hancock τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε πάρει μέρος σε  14 αγώνες και πήρε τρία μετάλλια με ένα χρυσό. Ο Γιώργος στα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε λάβει σε δεκαέξι αγώνες και κέρδισε δέκα μετάλλια με  τέσσερα χρυσά.  Ας δούμε όμως τι λέει ο ίδιος ο Γιώργος για τους Ολυμπιακούς.

H&S: Γιώργος τελικός απολογισμός 11η θέση μετά από τέσσερα σκληρά χρόνια προετοιμασίας πώς νιώθεις  είσαι απογοητευμένος;

Αχιλλέως:  Φυσικά υπάρχει απογοήτευση, γιατί ήμουν έτοιμος για κάτι περισσότερο. Σε αυτή την Ολυμπιάδα είχα προετοιμαστεί πολύ σωστά και πίστευα ότι βάση της πορείας μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια η μη  συμμετοχή μου στον τελικό θα ήταν αποτυχία.

H&S:  Τι πιστεύεις ότι πήγε λάθος την πρώτη μέρα όπου δεν έπιασες την επιθυμητή απόδοση;

Αχιλλέως:  Όπως και στο Πεκίνο έτσι και  τώρα έχω κακή εμφάνιση την πρώτη μέρα. Πιστεύω ότι ο λόγος που το παθαίνω αυτό μόνο σε Ολυμπιάδες είναι κυρίως ψυχολογικός. Ένιωσα την πίεση για το μετάλλιο, είναι το μόνο πράγμα που μου λείπει και το θέλω εδώ και καιρό. Έτσι ενώ ήμουν προετοιμασμένος σωματικά και αγωνιστικά τελικά ψυχολογικά δεν ήμουν τόσο προετοιμασμένος όπως έπρεπε.

 

H&S:   Η Αγγλία γενικά είναι ένα σκοπευτήριο στο οποίο δυσκολεύεσαι αυτό το είδαμε και σε Παγκόσμιους αγώνες, επίσης υπήρχε και κακοκαιρία την συγκεκριμένη μέρα πιστεύεις ότι συνέβαλε και αυτό στο αποτέλεσμα;

Αχιλλέως:  Το συγκεκριμένο σκοπευτήριο δεν είναι και το πιο εύκολο , ούτε και οι καιρικές συνθήκες ήταν οι ιδανικότερες αλλά αυτά τα προβλήματα έπρεπε με την εμπειρία μου να τα ξεπεράσω. Οι καιρικές συνθήκες ήταν για όλους το ίδιο.

H&S:   Πολλοί πιστεύουν ότι η 11η θέση είναι αποτυχία ενώ πόσους δίσκους διαφορά ήταν η θέση που κατέβαλες με μία θέση στον τελικό;

Αχιλλέως:  Η διαφορά της 11ης θέσης με την 7η θέση ήταν ένας δίσκος με το μετάλλιο δύο δίσκοι, όμως τα τρία μεγάλα φαβορί και στο skeet και trap και διπλό trap έμειναν εκτός μεταλλίων , αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις Ολυμπιάδες . Από το 1968 εκτός από την Ολυμπιάδα Πεκίνου και Αθήνας το χρυσό πάει σε κάποιο που πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες , αυτό δείχνει τι άθλημα είναι η σκοποβολή.

H&S:   Πέρασες τέσσερα σκληρά χρόνια προετοιμασίας από όσο γνωρίζω, πώς δούλεψες όλα αυτά τα χρόνια;

Αχιλλέως:  Μόλις τελείωσε το Πεκίνο ήρθε ο Αndrea Benneli  στην Κύπρο και καθίσαμε και βάλαμε τους στόχους μας κάτω.  Δουλέψαμε εξειδικευμένα και σε άλλους τομείς όπως η φυσική κατάσταση, τα εξειδικευμένα φυσίγγια και τσιοκαρίσματα και η αλλαγή του όπλου σε Berreta. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έλαβα μέρος σε δεκαεννιά αγώνες Παγκόσμιους αγώνες, παγκόσμια Κύπελλα, Πανευρωπαϊκοί αγώνες  κοινοπολιτειακούς και Μεσογειακούς και πήρα δεκατρία μετάλλια.  Αυτό δείχνει σε τι αγωνιστική κατάσταση βρισκόμουν αλλά και κατά την διάρκεια αυτόν των τεσσάρων χρόνων.

H&S:   Ποια ήταν η αντιμετώπιση που δέχθηκες μετά το πέρας των  Ολυμπιακών αγώνων.

Αχιλλέως:  Στα είκοσι χρόνια σκοποβολής έμαθα ότι στον αθλητισμό και ιδίως στον πρωταθλητισμό υπάρχουν πολύ λίγες επιτυχίες και αρκετές αποτυχίες. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που ένιωσα έντονα την απογοήτευση μετά από μία αποτυχία αλλά περισσότερο ένιωσα αρκετές φορές ότι απογοήτευσα αρκετό κόσμο ο οποίος περίμενε κάτι περισσότερο από εμένα. Όπως προσπαθώ μετά από κάθε μεγάλη επιτυχία να κρατώ χαμηλούς τόνους και λίγα λόγια έτσι αντιμετωπίζω και αυτή περίοδο της ζωής μου που πιθανό να είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου, με χαμηλούς τόνους και λίγα λόγια προσπαθώντας να καταλάβω ακριβώς τι πήγε λάθος και να το βελτιώσω για το μέλλον.

H&S:   Φυσικά ούτε οι άλλοι Κύπριοι αθλητές έπιασαν τις αναμενόμενες επιδόσεις τι πιστεύεις ότι τους επηρέασε;

Αχιλλέως:  Δεν μπορώ να γνωρίζω , ο κάθε αθλητής επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες, απλά θέλω να πιστεύω ότι γενικά ήταν μια κακή μέρα για τους Κύπριους σκοπευτές.

H&S:   Πώς είδες τους Ολυμπιακούς αγώνες σαν διοργάνωση;

Αχιλλέως:  Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου αν και ήμασταν εκτός Ολυμπιακού χωριού γιατί το σκοπευτήριο ήταν μακριά και προτιμήσαμε να μείνουμε κοντά στο σκοπευτήριο και να μην λάβουμε μέρος στην τελετή έναρξης για να μην ταλαιπωρηθούμε πιστεύω ότι τα πήγαν αρκετά καλά. Σίγουρα όμως καμία χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες καλύτερα από την Ελλάδα. Το να αισθάνεσαι ότι αγωνίζεσαι σε Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα είναι κάτι το μοναδικό. Αυτό είναι άποψη πολλών συναθλητών μου από το εξωτερικό.

H&S:   Ποιοι είναι οι νέοι σου στόχοι;

Αχιλλέως:  Προσωπικά πιστεύω ότι έχω τουλάχιστο μια δεκαετία ακόμη στην σκοποβολή σαν αθλητής. Αυτό σημαίνει τουλάχιστο ακόμη τρεις Ολυμπιάδες. Έχω μάθει να δουλεύω καθημερινά σκληρά και στόχος μου είναι να συνεχίσω την σκληρή δουλειά και  να λάβω μέρος στους επόμενους Ολυμπιακούς.

H&S:   Πώς σχολιάζεις κάποια δημοσιεύματα τα οποία εν ολίγοις μειώνουν την όλη προσπάθεια σας μέχρι σήμερα

Αχιλλέως:  Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάποιο δημοσίευμα απλά θα ήθελα να πω ότι με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό έμαθα να διαχειρίζομαι και τα καλά λόγια και τα κακά. Οι αποτυχίες είναι δεδομένες και όσο περνάει ο καιρός και γίνομαι πιο έμπειρος καταφέρνω να αντιμετωπίζω και τις νίκες και τις ήττες σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Ένας αθλητής όταν δεν βρίσκεται στο ζενίθ της απόδοσης του χρειάζεται την στήριξη και από την πολιτεία και από όλους γύρω του. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές την στήριξη την βρίσκεις μόνο στις επιτυχίες όπου ουσιαστικά εκείνη την στιγμή δεν την χρειάζεται ο αθλητής.

Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Παύλο Κοντίδη κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο προς τα Ολυμπιακά μετάλλια και αυτό ίσως φύγει ένα μεγάλο άγχος από τους αθλητές για τις επόμενες Ολυμπιάδες.  Αθλητές  και άτομα σαν τον Παύλο πρέπει αν είναι πρότυπα για την νεολαία και η πολιτεία να στηρίξει τέτοιους ανθρώπους.

Γιώργο σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button