BRACCO ITALIANOBRACCO ITALIANOΙστορική Αναδρομή

Τα σκυλιά της φυλής Bracco Italiano είναι από τα πιο κλασσικά και αρχαιότερα κυνηγητικά σκυλιά στην ιστορία και χρονολογούνται πίσω στον τέταρτο και πέμπτο αιώνα π.χ.   Η φυλή είχε ανθήσει κυρίως την περίοδο της Αναγέννησης και εκτρεφόταν από τις οικογένειες Medici και Gonzaga.  Τα σκυλιά της φυλής αυτής ανήκαν συνήθως σε αριστοκρατικές οικογένειες που κυνηγούσαν κυρίως φτερωτό θήραμα το οποίο θεωρείτο τότε ευγενής κυνήγι.  Επίσης τα σκυλιά αυτά χαρίζονταν συνήθως ως δώρο την τότε εποχή από Κυβερνητικούς Εκπροσώπους σε πολύ σημαντικά πρόσωπα άλλων χωρών όπως από Ισπανία και Γαλλία.  Τον μεσαίωνα οι αριστοκράτες αρχικά κυνηγούσαν με τα σκυλιά αυτά για να οδηγούν το θήραμα σε δίχτυα, αργότερα για να ξεπετούν το θήραμα σε όσους κυνηγούσαν με γεράκια και τέλος με την εφεύρεση του όπλου η φυλή κατατάγηκε στη κατηγορία HPR (κυνήγι, φέρμα, επαναφορά).  Στο τέλος του 19ου αιώνα αρχές του 20ου η φυλή είχε σχεδόν εξαφανιστεί.  Τελικά είχε διασωθεί από τον εκτροφέα της φυλής, Ferdinando Delor de Fettabouc και από ορισμένους αφοσιωμένους λάτρεις της, τους οποίους οι οικογένειες αφιέρωσαν την ζωή τους στα ζώα αυτά.  Τα πρότυπα της φυλής τελικά εκδόθηκαν το 1949 από τη S.A.B.I. (Societa Amatori Bracco Italiano) στην Lombardy.

Ρίζες της Φυλής

Η χώρα προέλευσης τους και αρχικής εκτροφής τους είναι η Ιταλία και πιστεύετε ότι η φυλή έχει δημιουργηθεί από διασταυρώσεις μεταξύ σκυλιά των φυλών από Σεγκούτσιο Ιταλιάνο η Λαγωνικών τα οποία κατέληξαν στην Ιταλία από τους Φοίνικες εμπόρους και του Ελληνικού/ Ασιατικού Μαστίφ ή Μολοσσού.  Πιστεύετε ακόμη ότι η φυλή έχει ρίζες και από την φυλή Μπλάτ Χάουντ.  Αναμφίβολα οι πρόγονοι της φυλής αυτής προήλθαν από διασταυρώσεις ιχνηλάτη και σκύλου φέρμας για να δημιουργηθεί μια φυλή που να συνδυάζει ην ιχνηλασία με πείσμα στο ψάξιμο, τη φέρμα, την ταχύτητα και το γεροδεμένο κορμί.  Τα σκυλιά της φυλής αυτής  κατάγονται από δυο διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας και ξεχωρίζονται από τις δυο παραλλαγές στον χρωματισμό τους.  Τα σκυλιά με χρωματισμούς άσπρου και πορτοκαλί προέρχονται από την περιοχή Piedmont της Ιταλίας και τα σκυλιά με χρωματισμούς άσπρου και καφέ σκούρου προέρχονται από την περιοχή Lombardy της Ιταλίας.

Ύψος/Βάρος/Τριχωμα

Το ύψος των σκυλιών της φυλής κυμαίνετε από τα 55-67εκ.  Για τα αρσενικά προτιμάτε το ύψος μεταξύ 58-67εκ. και για τα θηλυκά 55-62εκ.  το βάρος τους κυμαίνετε μεταξύ των 24-40 κιλών αναλόγως του ύψους τους.  Το τρίχωμα τους είναι κοντό, λείο και πυκνό στο σώμα και πιο αραιό στο κεφάλι, τα αυτιά και τα μπροστινά πόδια.  Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω υπάρχουν μόνο δυο χρωματισμοί με διάφορες παραλλαγές και διαστάσεις του πορτοκαλί και του καφέ στο κορμί.

Συντήρηση

Τα σκυλιά αυτά χρειάζονται καθημερινή και συστηματική εξάσκηση όπως περπάτημα, τροχάδι, η βουνό.  Εάν όχι τότε μπορούν να γίνουν πολύ θορυβώδης, ενοχλητικά και καταστροφικά.  Το τρίχωμα τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα παρά μόνο μερικά λεπτά βουρτσίσματος την εβδομάδα.  Οι άκρες των αυτιών τους χρειάζονται καθάρισμα λόγο του μεγέθους τους και τα σκυλιά αυτά έχουν την τάση να σαλιαρίζουν λόγο του μεγέθους των χειλών τους.

Επίσης λόγο του μεγέθους τους χρειάζονται αρκετή τροφή και πάντοτε καλής ποιότητας και ισοζυγισμένη.  Έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και καίνε θερμίδες πολύ εύκολα όταν εξασκούνται συστηματικά.  Προτιμάτε τροφή με ψηλές θερμίδες για να διατηρείτε το βάρος τους σταθερό.   

Υγεία

Ορισμένα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα δυσπλασίας του αγκώνα η του ισχύος.  Επίσης είναι επιρρεπής σε συμπτώματα εντόπιου και εκτρόπιου καθώς επίσης και σε συμπτώματα ομφαλοκήλης.  Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 12 χρόνια.

Κίνηση

Στο κυνήγι αρχικά κινούνται με γρήγορο βαδιν/καλπασμο και ψάξιμο και καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να εντοπίσουν φρέσκο ντορό και τότε ο ρυθμός κίνησης τους ελαττώνετε.  Η κίνηση τους ολοένα και ελαττώνετε καθώς πλησιάζουν το θήραμα δίνοντας μια αίσθηση ότι δεν θέλουν να τρομάξουν το θήραμα.  Όταν βρίσκονται σε ικανοποιητική εμβέλεια από το θήραμα τότε παίρνουν την κλασσική θέση φέρμας μα το κεφάλι ψηλά.  Τα σκυλιά αυτά χρειάζονται αρκετή εξάσκηση λόγω του εξαιρετικού τους σωματότυπου και του ζήλου που παρουσιάζουν για το κυνήγι.  Είναι δυστυχισμένα όταν δεν τους δίνεται η ανάλογη σημασία ή όταν δεν εργάζονται εντατικά στο βουνό.

Χαρακτήρας/Συμπεριφορά

Τα Bracco είναι ευαίσθητα σκυλιά που αγαπούν τον κόσμο, απολαμβάνουν την συντροφιά των ανθρώπων, συνδέονται πολύ με την οικογένεια, είναι πιστά στον κυναγωγό τους και χρειάζονται πάντα να βρίσκονται κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.  Είναι πολύ καλά σκυλιά για το σπίτι και την οικογένεια.  Αγαπάμε υπερβολικά τα μικρά μωρά και εύκολα μαθαίνουν να συζούν με άλλα κατοικίδια ζώα.  Χρειάζονται εκπαίδευση υπακοής όμως πάντα με ήρεμο και όχι άγριο και προστακτικό τρόπο.  Αν και δεν θεωρείτε ως επιθετική φυλή προστατεύουν πολύ καλά την περιοχή τους και θα γαυγίσουν η θα υψώσουν τον τόνο της φωνής τους με απειλητικό τρόπο εάν αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά.  Είναι ευτυχισμένα όταν κυνηγούν, παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα όμως χρειάζονται περισσότερη εκγύμναση του μυαλού παρά του σώματος.  Γενικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως σκληροτράχηλα ζώα που προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε όλα τα είδη κυνηγίου, με πολύ ψηλό δείχτη νοημοσύνης που εκπαιδεύονται πολύ εύκολα.

Κυνηγητικά

Έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, ιχνηλατούν αρκετά μεγάλες αποστάσεις, φερμάρουν σταθερά και επαναφέρουν το θήραμα επιτυχέστατα.  Όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν κυνηγούν και με το κεφάλι ψηλά, όμως δεν επηρεάζονται από την ξηρασία.  Είναι ακούραστα ζώα και δεν χρησιμοποιούν άσκοπα τις δυνάμεις τους στο κυνήγι.   Έχουν να πουν ότι τα Bracco οδηγούνται στο κυνήγι από τη μύτη τους.  Εκπαιδεύοντας τα Bracco χρειάζεται πολύ υπομονή και κυρίως την ηρεμία της φύσης του εκπαιδευτή.  Είναι πολύ έξυπνα ζώα, μαθαίνουν γρήγορα αλλά μπορεί να είναι και πεισματάρικα, άρα χρειάζονται και πειθαρχία.  Η εκπαίδευση πρέπει να είναι σωστή, προσεκτική και συστηματική αφού ένα σκυλί με τέτοιο ψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να αποφασίσει να πάει κωφών και να κάνει το δικό του όπως αυτό νομίζει καλύτερα.

Μπορεί να ακούγετε ως ο ιδανικός σκύλος για τον κάθε κυνηγό όμως πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πριν από την αγορά οποιουδήποτε σκύλου, πρέπει να γίνετε μελέτη της συγκεκριμένης φυλής και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με κυνηγούς που είχαν προηγούμενη εμπειρία  και σωστή τριβή με τη συγκεκριμένη φυλή.  Έτσι αποφεύγετε και η δυσφήμιση της φυλής  από πολλούς οι οποίοι από άγνοια δημιουργούν μια κακή παρουσίαση.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button