Κάθε όπλο... στα μέτρα σας!Τα κολάρα ρύθμισης του κοντακιού είναι ίσως η πιο απλή και η πιο αποδοτική «πατέντα» που έχει εφευρεθεί στα κυνηγετικά όπλα...

Ακόμα και έτσι όμως, βρήκαμε τρόπους να... περιπλέξουμε ένα τόσο απλό ζήτημα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κυνηγοί να μην αισθάνονται ικανοί να «επέμβουν» και να ρυθμίσουν μόνοι τους τα όπλα τους, έστω και αν όλες οι σύγχρονες καραμπίνες συνοδεύονται από αναλυτικές οδηγίες χρήσης!

Κάθε όπλο... στα μέτρα σας!

Αδαείς πωλητές έπεισαν αρκετούς κυνηγούς ότι τα κολάρα είναι μόνο για να μετατρέπεται ένα όπλο για δεξιόχειρες σε όπλο για αριστερόχειρες... Αυτό, όμως, είναι ένα μέγα λάθος! Φυσικά και τα κολάρα ρύθμισης ικανοποιούν την αλλαγή από δεξιά σε αριστερή κλίση, όμως η μεγαλύτερή τους δυνατότητα είναι η συνολική εφαρμογή του κοντακιού στα μέτρα του κατόχου.

Τα κολάρα ρύθμισης συνοδεύονται συνήθως και από ένα μεταλλικό έλασμα που τοποθετείται μέσα στο κοντάκι... Αυτό το έλασμα είναι σημαντικό, όταν αλλάζει η κλίση από δεξιά και γίνεται αριστερή.

Η επαφή...
Το έλασμα προσφέρει την επιφάνεια στην οποία εδράζει το παξιμάδι που κρατά το κοντάκι στη βάση και είναι σημαντικό η επιφάνεια αυτή να είναι επίπεδη, ώστε η επαφή με το παξιμάδι να είναι πλήρης. Τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος -δηλαδή οι φλάντζες που ονομάζονται και κολάρα- είναι πλαστικά στοιχεία που εφαρμόζουν μεταξύ κοντακιού και βάσης. Το κάθε κολάρο είναι παρμένο φάλτσα, ώστε όταν παρεμβάλλεται μεταξύ κοντακιού και βάσης να αλλάζει τη γωνία του κοντακιού ως προς τη σκοπευτική γραμμή.

Το μεταλλικό κολάρο που μπαίνει κάτω από το παξιμάδι του ελατηρίου επανάταξης είναι σημαντικότατο στοιχείο της ρύθμισης. Ποτέ δεν το ξεχνάμε.
Το μεταλλικό κολάρο που μπαίνει κάτω από το παξιμάδι του ελατηρίου
επανάταξης είναι σημαντικότατο στοιχείο της ρύθμισης. Ποτέ δεν το ξεχνάμε. 

Οσο πιο μεγάλη είναι αυτή η γωνία τόσο πιο κάτω πάει η ράχη του κοντακιού, αυξάνοντας δηλαδή την κάθετη κλίση του...

Στον πίνακα...
Η συγκεκριμένη πατέντα δεν είναι νέα. Εκατοντάδες καλοί οπλουργοί ανά την υφήλιο έκαναν τις ίδιες επεμβάσεις στις κλίσεις των κοντακιών, χρησιμοποιώντας λίμες και σκαρπέλα πριν εφευρεθούν τα κολάρα! Ισως η πιο συχνή και... δημοφιλής εργασία που γινόταν τη δεκαετία του 1980 στα ελληνικά οπλουργεία να ήταν αυτή ακριβώς η αλλαγή κλίσης του κοντακιού...

Η τοποθέτηση του πλαστικού κολάρου μεταξύ βάσης και κοντακιού είναι η πρώτη φάση. Μέσα στο κοντάκι θα τοποθετηθεί το μεταλλικό με τη σωστή ένδειξη προς εμάς.
Η τοποθέτηση του πλαστικού κολάρου μεταξύ βάσης και κοντακιού είναι η πρώτη φάση. Μέσα στο κοντάκι θα τοποθετηθεί το μεταλλικό με τη σωστή ένδειξη προς εμάς.
 

Χωρίς να υποτιμάται καθόλου η δουλειά και η εφευρετικότητα εκείνων των παλιών μαστόρων, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα σύγχρονα κολάρα αποτελούν μια πιο.... ακριβή και σίγουρη καινοτομία, από τις αλλαγές κλίσης που γίνονταν με το σκαρπέλο και τη λίμα!

Για να είναι όσο το δυνατό πιο πλήρης η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των κολάρων, πρέπει να προηγηθεί μια έγκυρη εξακρίβωση της κατάστασης που καλείται κανείς να «αλλάξει»... Και αυτή η «εξακρίβωση» γίνεται μόνο με βολές στον πίνακα από τα 14,50 μέτρα, ώστε να δούμε χωρίς λάθη τι ακριβώς κάνει το όπλο.

Η ένδειξη στην πάνω μεριά δείχνει την κατεύθυνση της κλίσης, DX ίσον δεξιά, SX αριστερά. Η ένδειξη πρέπει να είναι ίδια τόσο στο πλαστικό κολάρο όσο και στο μεταλλικό.
Η ένδειξη στην πάνω μεριά δείχνει την κατεύθυνση της κλίσης, DX ίσον δεξιά, SX αριστερά. Η ένδειξη πρέπει να είναι ίδια τόσο στο πλαστικό κολάρο όσο και στο μεταλλικό.

Η δοκιμή γίνεται βέβαια με το κολάρο που είναι εγκατεστημένο στο όπλο από το μητρικό εργοστάσιο, και συνήθως αυτό.... είναι το μεσαίο.

Μόνο αν υπάρχει πραγματικός λόγος πρέπει να αλλάξει το κολάρο, όπως π.χ. αν διαπιστωθεί πως το όπλο στέλνει τα σκάγια πιο ψηλά ή πιο χαμηλά από το σημείο σκόπευσης... Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να «πειραματίζεται» και να αλλάζει κανείς κολάρα, έτσι για πλάκα!

Εδώ είναι και ένα σημείο που αξίζει να αποσαφηνιστεί και η έννοια του όρου «μεγάλη κλίση», όπως και άλλων ορολογιών που ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση... Αν η καραμπίνα ρίχνει τα σκάγια ψηλά σε σχέση με το σημείο σκόπευσης, τότε το κοντάκι της πρέπει να κατέβει, δηλαδή να μεγαλώσει η κλίση του και να χαμηλώσει η θέση του ματιού. Αν η καραμπίνα στέλνει τα σκάγια χαμηλά, τότε η κλίση πρέπει να μικρύνει και το μάτι να ανέβει πιο ψηλά.

Η διαδικασία...
Ευτυχώς, τα κολάρα αναφέρουν τα μεγέθη κλίσης σε χιλιοστά, οπότε είναι σχετικά απλή η επιλογή του κατάλληλου κολάρου, που θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει την κάθετη κλίση του κοντακιού. Για να βγει το πέλμα θα χρειαστεί ένα σταυροκατσάβιδο, ενώ και για να βγει η τζαβέτα χρειάζεται το ανάλογο κλειδί (συνήθως 14 χιλιοστών με μακριά λαβή).

Καλό είναι να υπάρχει επίσης και κάποιο αντισκωριακό λάδι, για την προστασία των σπειρωμάτων πριν από τη συναρμολόγηση.

Αφού βγουν τα κολάρα, τοποθετούνται τα νέα που θα δώσουν την κατάλληλη κλίση, καθώς και το ανάλογο μεταλλικό έλασμα που πάει μέσα στο κοντάκι... Καθώς όλα βιδώνονται στη θέση τους, το σφίξιμο του παξιμαδιού πρέπει να είναι γερό, αλλά όχι... τόσο που να βάλει σε κίνδυνο το κοντάκι. Και το σημειώνω αυτό, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που από το πολύ σφίξιμο ράγισαν το ξύλο του κοντακιού!

Αν υπάρχει θέμα αλλαγής της οριζόντιας κλίσης -δηλαδή από «δεξιό» κοντάκι να γίνει «αριστερό»- καλό είναι αυτή η αλλαγή να προηγείται της κάθετης κλίσης!

Ο έλεγχος...
Απαραίτητος είναι επίσης και ένας έλεγχος ως προς την πρώτη εργασία, διότι ενδέχεται η κλίση στην άλλη πλευρά του σώματος να είναι διαφορετική (μπορεί το μάγουλο να είναι πιο γεμάτο ή αδύνατο στη νέα πλευρά επώμισης).

Να θυμάστε επίσης ότι όλοι έχουμε κάποια μικρή διαφορά ύψους μεταξύ των δύο ώμων μας (ο ένας ώμος είναι πιο ψηλά από τον άλλο). Αυτές οι μικροδιαφορές, όμως, επηρεάζουν τόσο την επώμιση όσο και τη σκόπευση...

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, η αλλαγή κλίσης του κοντακιού αναγκαστικά... αλλάζει και τη γωνία κλίσης του πέλματος ως προς τη σκοπευτική ευθεία! Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της αλλαγής γωνίας του κοντακιού, κάτι που γίνεται με κάθε αλλαγή κολάρου.

Επειδή η γωνία του πέλματος είναι κρίσιμη διάσταση (το πέλμα είναι το «θεμέλιο» πάνω στο οποίο κάθεται το όπλο όταν ρίχνουμε), είναι σημαντικό να ελέγχεται και η αλλαγή της γωνίας του πέλματος.

Ευτυχώς, ο έλεγχος της γωνίας του πέλματος είναι εύκολος και γίνεται με ροδέλες ή ακόμη και κέρματα κάτω από το πέλμα. Αν βρεθεί ότι χρειάζεται μια μόνιμη αλλαγή πέλματος, τότε ένα στρώμα από -κομμένο φάλτσα- πολυαμίδιο ή πλεξιγκλάς διορθώνει την κατάσταση.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Τα κολάρα ρύθμισης επιτρέπουν στον κάτοχο μιας κοινής εργοστασιακής καραμπίνας να φέρει το όπλο στα μέτρα του, να αυξήσει την άνεσή του στη σκόπευση και την τελική επιτυχία του....

Με απλά και φθηνά μέσα, ένα κοινό όπλο αποκτά τις χρηστικές δυνατότητες ενός... κατά παραγγελία χειροποίητου!

Και αυτό επιβεβαιώνει πόσο μεγάλη εφεύρεση ήταν τα ταπεινά -και πλαστικά- κολάρα ρύθμισης.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button