Ιχνηλασίες στο Ποικίλο OροςΜε καθυστέρηση... 15 χρόνων περίπου, οργανώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στο Ποικίλο Ορος οι πρώτοι Αγώνες εργασίας του Ελληνικού Ιχνηλάτη.

Η διοίκηση και τα μέλη του Ομίλου της εθνικής μας φυλής (ιδρύθηκε το 1998) εκμεταλλεύτηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο την τεχνογνωσία που απέκτησαν από τους περσινούς αγώνες του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαγκαδά, μεταφέροντας το... ιχνηλατικό ενδιαφέρον και στον Νότο.

Ιχνηλασίες στο Ποικίλο Oρος

Οι αρχικές δηλώσεις συμμετοχής ήταν πολλές, ωστόσο διάφορα προβληματάκια περιόρισαν τελικά τις συμμετοχές, κάτι που όμως διευκόλυνε τη διοργάνωση...

Οι λαγοί, τα «τερέν» του Ποικίλου Ορους ήταν μάλλον λίγοι για μια περιοχή που δεν κυνηγιέται τα τελευταία 30 χρόνια! Στο ένα από τα δύο «τερέν», μάλιστα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι, αν κρίνουμε όχι μόνο από τα αποτελέσματα αλλά και από την... γνωμάτευση των κριτών, που μάταια έψαχναν να βρουν... φρέσκιες κακαράτζες.Οι αγώνες ιχνηλασίας περιλάμβαναν τρεις διαφορετικές κατηγορίες διαγωνιζομένων: τον ατομικό, τον αγώνα σε ζευγάρια και τον αγώνα σε αγέλη.

Φυσικά, η κατηγορία της αγέλης ήταν η πλέον εντυπωσιακή, αν και σε αυτή συμμετείχε μόνο ο κ. Μπακατσούλας με τέσσερις σκύλους, που όμως «διασπάστηκαν» σχετικά γρήγορα, δημιουργώντας δυο ζευγάρια. Αυτή η «διάσπαση» είναι βεβαίως ανεπιθύμητη και δημιουργεί προβλήματα... Ενδεικτικό είναι το ότι οι φωνές που ακούστηκαν μετά κάποιο ξεφώλιασμα–καταδίωξη πέρασαν ανεκμετάλλευτες, μια και η αγέλη είχε σκορπίσει.

Η μοναδική «αγέλη» που παρουσιάστηκε στους αγώνες ήταν αυτή του κ. Μπακατσούλα από τον Γράμμο.
Η μοναδική «αγέλη» που παρουσιάστηκε στους αγώνες ήταν αυτή του κ. Μπακατσούλα από τον Γράμμο.

Παρ΄ όλα αυτά, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να παρακολουθεί κάποιος μια αγέλη Ελληνικών Ιχνηλατών με εντυπωσιακή ομοιομορφία να εργάζεται σε έναν τόσο δύσκολο λαγότοπο.

Στην ανακοίνωση του Ομίλου θα διαβάσετε τα επίσημα αποτελέσματα και την ξεκάθαρη διπλή νίκη του ζεύγους Μόρτη–Λάρα των Πέτρου Ξεροβάσιλα και Κυριάκου Φραγκέα, που είναι δυο πραγματικοί και αφανείς «εργάτες» του Ελληνικού Ιχνηλάτη. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία της BUBA του Δημήτρη Παπαρούνη από την Αρτα, καθώς ήταν ο μοναδικός σκύλος που κατάφερε να βγάλει λαγό και να μπει στη βαθμολογία του ατομικού αγώνα! 

Ιχνηλάτες επί το έργο. Η μορφολογική ομοιομορφία που έχει επιτευχθεί μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του Ομίλου της φυλής δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και στην εργασία.
Ιχνηλάτες επί το έργο. Η μορφολογική ομοιομορφία που έχει επιτευχθεί μετά από 15 χρόνια
λειτουργίας του Ομίλου της φυλής δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και στην εργασία.

Οσα σημειώσαμε...

 • Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν άγνωστος ο τόπος που θα γίνονταν οι αγώνες, για λόγους... ασφαλείας! Αυτό τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί τα μέλη της διοίκησης του ΟΦΕΙ, που ήθελαν να μην πιεσθούν οι λαγοί από τα εντατικά εκπαιδευτικά, τα οποία μοιραία θα προηγούνταν των αγώνων. Ετσι, αρκετοί λαγοκυνηγοί που ήθελαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες και δεν προσήλθαν στο πρωινό ραντεβού έξω από τα γραφεία του Ομίλου, έχασαν τον δρόμο... και το θέαμα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή του Κυνηγετικού Συλλόγου του Αιγάλεω στην επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων, κυρίως του προέδρου του κ. Γεωργακόπουλου που είναι και ο ίδιος λαγοκυνηγός.
 • Το Ποικίλο Ορος όπου διεξήχθησαν οι αγώνες είναι ένας πετρότοπος καλυμμένος σε μεγάλο ποσοστό από πουρνάρια και πεύκα, κάτι που δυσκολεύει την παρακολούθηση των σκύλων και την οπτική επαφή με το θήραμα.
 • Κυναγωγοί που δεν πήραν μέρος αν και είχαν δηλώσει συμμετοχή εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα προπόνησης στον συγκεκριμένο βιότοπο.
  Ιχνηλάτες επί το έργο. Η μορφολογική ομοιομορφία που έχει επιτευχθεί μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του Ομίλου της φυλής δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και στην εργασία.
  Ιχνηλάτες επί το έργο.
  Η μορφολογική ομοιομορφία που έχει επιτευχθεί μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του
  Ομίλου της φυλής δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και στην εργασία.
   
  Ορισμένοι από αυτούς -ειδικά οι λαγοκυνηγοί της Βόρειας Ελλάδας- είχαν κάποιο δίκιο, μια και προέρχονταν από περιοχές με τελείως διαφορετικά εδάφη και... μαλακά χώματα.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπακατσούλας ταξίδεψε από τον Γράμμο για να έρθει στους αγώνες, ο κ. Παπαρούνης από την Αρτα, ο κ. Καλογεράκης από το Ηράκλειο, ενώ ο κ. Ντάβαρος από τα Γρεβενά (ο τελευταίος ακόμα δεν μας... μιλάει, γιατί κάποτε δεν βάλαμε τον σκύλο του στο εξώφυλλο)!
 • Τα πρώτα τους πρακτικά έκαναν οι δόκιμοι κριτές Εργασίας Ιχνηλατών Ισίδωρος Θεοδωράκης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Φραγκίδης, Θανάσης Γκόπης και Νίκος Φωτακόπουλος. Οι τρεις τελευταίοι είναι ήδη κριτές μορφολογίας της εθνικής μας φυλής... 

Οι «Σεγκουζίστας»

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το σεμινάριο που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Κ. Σ. του Αιγάλεω, το απόγευμα της πρώτης μέρας των αγώνων. Το θέμα του ήταν οι κανονισμοί και οι στόχοι των Αγώνων Εργασίας Ιχνηλατών, ωστόσο -όπως γίνεται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις- η συζήτηση... απλώθηκε και σε ευρύτερα θέματα.

O Θεσσαλονικιός υποψήφιος κριτής Γιάννης Φραγκίδης προσπαθεί να σφυρίξει τη την λήξη του χρόνου για κάποιο αγωνιζόμενο ζεύγος.
O Θεσσαλονικιός υποψήφιος κριτής Γιάννης Φραγκίδης προσπαθεί να σφυρίξει τη
την λήξη του χρόνου για κάποιο αγωνιζόμενο ζεύγος.

Οι κριτές κ. SOPRANO VICENZO και CICCHITTI GIUSEPPE προσπάθησαν να μεταδώσουν την κουλτούρα των «Σεγκουτζίστας» (Σεγκούτζιο στα ιταλικά σημαίνει Ιχνηλάτης).

Σε ελεύθερη απόδοση δηλαδή, «Σεγκουτζίστας» είναι οι «λάτρεις του λαγοκυνηγίου με καθαρόαιμους ιχνηλάτες». Και αυτό που είπαν είναι χαρακτηριστικό: έναν λαγό μπορεί να τον σκοτώσεις με οποιονδήποτε σκύλο, όμως πραγματικό λαγοκυνήγι κάνεις μόνο όταν μπορείς να απολαύσεις όλες του τις φάσεις (την έρευνα, το πλησίασμα, το ξεφώλιασμα και τη μακρά καταδίωξη).

Οι δυσκολίες του «τερέν» όπου έγινε ο αγώνας είναι εμφανείς σε αυτές τις δύο φωτογραφίες.
Οι δυσκολίες του «τερέν» όπου έγινε ο αγώνας είναι εμφανείς σε αυτές τις δύο φωτογραφίες.

Και αν ο λαγός κάποια στιγμή επιστρέψει και καταλήξει στην τσάντα, τότε μόνο μπορείς να λέγεσαι «Σεγκουτζίστας».

Στη συζήτηση κυριάρχησαν δυο βασικά σημεία της εργασίας του σκύλου: η φωνή και η διάρκεια της καταδίωξης! Αυτά τα χαρακτηριστικά -όπως είπαν οι δυο Ιταλοί κριτές- οι εκτροφείς της πατρίδας τους προσπάθησαν να τα σταθεροποιήσουν πριν από μισό αιώνα, εισάγοντας αίμα γαλλικών ιχνηλατών. Αυτό όμως αποδείχθηκε... λάθος, καθώς πέρα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εισήγαγαν και πολλά ανεπιθύμητα.

Οι δυσκολίες του «τερέν» όπου έγινε ο αγώνας είναι εμφανείς σε αυτές τις δύο φωτογραφίες.
Οι δυσκολίες του «τερέν» όπου έγινε ο αγώνας είναι εμφανείς σε αυτές τις δύο φωτογραφίες.

Ο κάθε τόπος έχει τους δικούς του Ιχνηλάτες, που έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί στις τοπικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Γι' αυτό και η εκτροφή πρέπει να γίνεται με αξιοποίηση καθαρόαιμων σκύλων κάθε φυλής, ειδικά εκείνων που διακρίνονται μέσα από τους αγώνες εργασίας και έχουν παράλληλα τα τυπικά μορφολογικά χαρακτηριστικά....

Η φωνή είναι ένα ζητούμενο για όλους τους ιχνηλάτες, ανεξαρτήτως φυλής, γιατί αντιπροσωπεύει τη συνομιλία ανάμεσα στον σκύλο και τον κυνηγό, αλλά και έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των σκύλων της αγέλης.

Οι περισσότεροι κυναγωγοί συμμετείχαν στην κατηγορία «ζεύγους» που συνολικά έφτασε τα δέκα ζευγάρια. Στο «ατομικό» συμμετείχαν πέντε κυναγωγοί με τους σκύλους τους και στην κατηγορία της αγέλης ένας κ
Οι περισσότεροι κυναγωγοί συμμετείχαν στην κατηγορία «ζεύγους»
που συνολικά έφτασε τα δέκα ζευγάρια.
Στο «ατομικό» συμμετείχαν πέντε κυναγωγοί με τους σκύλους τους και στην κατηγορία της αγέλης ένας κυναγωγός.

Η καταδίωξη είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του Ιχνηλάτη... Σκύλοι που εγκαταλείπουν τη δίωξη λίγο μετά το ξεφώλιασμα, είναι... μισοί σκύλοι και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην εκτροφή.


Οι υποψήφιοι κριτές Εργασίας Ιχνηλατών Αθανάσιος Γκόπης, Ισίδωρος Θεοδωράκης, Γιάννης Φραγκίδης και Νίκος Φωτακόπουλος.
Οι υποψήφιοι κριτές Εργασίας Ιχνηλατών Αθανάσιος Γκόπης, Ισίδωρος Θεοδωράκης,
Γιάννης Φραγκίδης και Νίκος Φωτακόπουλος.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button