Οι φέρμες ανά... πεντάλεπτο!Οι φέρμες ανά... πεντάλεπτο!«Τον σκύλο τον χαίρεσαι όταν θα καταφέρει να βρει τη μία και μοναδική μπεκάτσα που βρίσκεται μέσα στα έλατα...»

«Μεγάλο κυνηγόσκυλο είναι αυτό που θα μπορέσει να φερμάρει μεσημεριάτικα, το μοναδικό κοπάδι πέρδικες που έχει σφηνώσει σε ένα στεφάνι του βουνού»!

Ολες οι φέρμες είναι σε περασματιάρικα ορτύκια... Οι δύο πρώτες σε αποσιταριά, η τελευταία στο Πόρτο Κάγιο της Μάνης.
Ολες οι φέρμες είναι σε περασματιάρικα ορτύκια... Οι δύο πρώτες σε αποσιταριά, η τελευταία στο Πόρτο Κάγιο της Μάνης.

Τις έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτές τις φράσεις ή τις έχουμε εκστομίσει και οι ίδιοι, γιατί, πράγματι, η «σπανιότητα» του θηράματος είναι αυτή που καθορίζει στη δική μας χώρα την κλίμακα αξιών και κατάταξης των κυνηγόσκυλων. Αν ήμασταν Γερμανοί ή Αγγλοι, αν ήμασταν τίποτε εύποροι «γαιοκτήμονες» ή αν κυνηγούσαμε σε χώρες που διατηρούν... τη φεουδαρχική παράδοση των «ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών» με την πληθώρα των θηραμάτων, ίσως η κατάταξη να ήταν διαφορετική.

Δεν είμαστε, όμως, και τα δικά μας σκυλιά κερδίζουν την «αξιοσύνη» τους με τις λιγοστές πέρδικες που θα συναντήσουν σφηνωμένες στις στουρναρόπετρες ή με τις δυο -τρεις μπεκάτσες που είναι απλωμένες μέσα στις δρυς και στα πουρνάρια πολλών χιλιομέτρων! Ετσι είναι συνηθισμένα να «δουλεύουν», η σπανιότητα του θηράματος είναι που διαμορφώνει την κίνηση και τη συμπεριφορά τους στον κυνηγότοπο, με βάση αυτό το «κριτήριο»... τα κρίνουμε και εμείς.

Ωστόσο, όπως λέει και ο φίλος μου ο Κράλλης, το χαρισματικό και έξυπνο κυνηγόσκυλο οφείλει να είναι ικανό και έξυπνο σε όλες τις συνθήκες... Ακόμα και εκείνες τις μέρες ή σε εκείνους τους τόπους, όπου το θήραμα... είναι σε αφθονία, διαμορφώνοντας μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που οι σκύλοι έχουν συνηθίσει.

Οι φέρμες ανά... πεντάλεπτο!

Νομίζετε ότι αυτό είναι εύκολο; Μη βιαστείτε να απαντήσετε!

Εχω τύχει σε μέρες μεγάλων περασμάτων στα ορτύκια της Μάνης, που καλά σκυλιά έχασαν τον «μπούσουλα» και φάνηκαν... υποδεέστερα της μέρας! Και έχει υπάρξει μια μέρα στο Αταλαντονήσι (τη μοναδική φορά που βρέθηκα σε μια ρεζέρβα), που οι άφθονες πέρδικες κόντεψαν να «σκάσουν» το πιο χαρισματικό κυνηγόσκυλο που πέρασε από τα δικά μου χέρια.

Τα προηγούμενα «καλά» χρόνια, υπήρχαν κάποιες μέρες του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη που οι πλαγιές γέμιζαν με περασματιάρικα ορτύκια. Κάθε πέντε λεπτά ένα καλό σκυλί μπορεί να βρίσκεται σε φέρμα, κάθε πέντε λεπτά μπορεί να υποχρεώνεται σε ένα απόρτ, ενώ δεν είναι σπάνιες οι φορές που τα πουλιά πετάγονται δυο ? δυο, αν το νυχτερινό πέρασμα είναι από τα πολύ «μεγάλα»...

Οι φέρμες ανά... πεντάλεπτο!

Ο κυνηγός το απολαμβάνει, όμως δεν είμαι πολύ σίγουρος αν την ίδια «απόλαυση» αισθάνεται και ο σκύλος.

Η ένταση...

Ο Νίκος ο Κράλλης έχει δίκιο όταν γράφει:

«Για τον σκύλο είναι μια δύσκολη κατάσταση. Θυμίζει σλάλομ ανάμεσα σε θηράματα, αναθυμιάσεις και ντορούς στον αέρα και στο έδαφος. Ο σκύλος που διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή του και δουλεύει με ταχύτητα σε τέτοιες συνθήκες, είναι μεγάλος σκύλος. Κατά κανόνα βέβαια μειώνει την έκταση της έρευνας, γιατί παντού συναντάει θήραμα...

Το πιο κουραστικό για τον σκύλο είναι ο διαχωρισμός των οσμών και η επαναλαμβανόμενη διαρκής ένταση της φέρμας. Η φέρμα είναι μια "καταληπτική" για τον σκύλο, τα νεύρα και οι αισθήσεις του είναι τεντωμένες, αφού πρόκειται για μια κατάσταση διαρκούς επιφύλαξης! Οταν αυτό συμβαίνει πολλές φορές σε διάστημα 2-3 ωρών, ο σκύλος εξαντλείται σωματικά και ψυχικά... Σίγουρα σε έναν τέτοιον τόπο και μια τέτοια μέρα δεν θα ξεχωρίσει το κυνηγόσκυλο της μεγάλης έρευνας, αλλά ο ποιοτικός σκύλος θα φανεί και εδώ»!

Σε τέτοια κυνήγια, έχω δει κυνηγόσκυλα να τα κάνουν «θάλασσα». Είτε να εξουθενώνονται γρήγορα κάτω από το βάρος της έντασης είτε να... προγκάνε περισσότερα πουλιά από όσα φερμάρουν. Εχω δει, όμως, και μερικά άλλα που, τέτοιες μέρες, μεγαλουργούν! Φερμάρουν και είναι σαν να ξέρουν, σαν να έχουν «μετρήσει» ακριβώς με τη μύτη τους, πόσα ορτύκια βρίσκονται σε μια περιφέρεια 10 μέτρων γύρω τους... Ακόμα και στον πυροβολισμό δεν θα σπάσουν τη φέρμα τους, δεν θα τρέξουν άτσαλα να απορτάρουν, αν πρώτα δεν οδηγήσουν το τουφέκι... στο καθένα από αυτά!

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button