Τρυγόνια στο στόχαστρο...«Πίσω έχει το... τρυγόνι την ουρά». Παράφραση της παλιάς παροιμίας για την αχλάδα που δείχνει την πιο συνηθισμένη αστοχία στα τρυγόνια: μένουμε πίσω διότι το τρυγόνι τρέχει μπροστά με απρόσμενα μεγάλη ταχύτητα.

Ενα τρυγόνι με τα «γκάζια στο φουλ» πιάνει 95 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ενενήντα πέντε χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 26,40 μέτρα το δευτερόλεπτο! Ακόμη και όταν δεν είναι σε πλήρη ταχύτητα το τρυγόνι πιάνει εύκολα τα 60 χιλιόμετρα ανά ώρα καλύπτοντας 16,60 μέτρα το δευτερόλεπτο. Εκτός από ταχύτητα το τρυγόνι έχει την ικανότητα, λόγω της πλατιάς ουράς του, να αλλάζει κατεύθυνση ταχύτατα και να ελίσσεται τόσο σε ύψος όσο και σε πλάγια κατεύθυνση σχεδόν ακαριαία.

Εκτός από ταχύτητα το τρυγόνι έχει, την ικανότητα, λόγω της πλατιάς ουράς του, να αλλάζει κατεύθυνση ταχύτατα και να ελίσσεται τόσο σε ύψος όσο και σε πλάγια κατεύθυνση.
Εκτός από ταχύτητα το τρυγόνι έχει, την ικανότητα, λόγω της πλατιάς ουράς του, να αλλάζει κατεύθυνση ταχύτατα και να ελίσσεται τόσο σε ύψος όσο και σε πλάγια κατεύθυνση.

Η αριθμητική της ευστοχίας λέει ότι τα σκάγια μας μπορεί να φεύγουν από το στόμιο με ταχύτητες άνω των 400 μέτρων για τα «γρήγορα» φυσίγγια. Ομως τα σκάγια αρχίζουν να επιβραδύνουν μόλις βγουν από την κάννη. Πιο χρήσιμο στοιχείο είναι η ονομαστική ταχύτητα, αυτή που αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο ταχύτητας πάνω από μια απόσταση. Στην ονομαστική ταχύτητα οι διαφορές μεταξύ «γρήγορων» και κανονικών φυσιγγίων τείνουν να εξισώνονται, και οι διαφορές είναι μικρές. Για λόγους πρακτικότητας θα πούμε ότι η ονομαστική ταχύτητα των σκαγίων είναι 340 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η προσκόπευση...
Ενας στόχος που τρέχει με 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου 17 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, χρειάζεται προσκόπευση 2,20 μέτρα σε απόσταση 35 μέτρων και 2,60 μέτρα σε απόσταση 40 μέτρων. Αν η ταχύτητα του στόχου αυξηθεί στα 95 χιλιόμετρα η προσκόπευση αυξάνεται 3,2 μέτρα και στα 3,80 μέτρα αντίστοιχα.

Να τονιστεί ότι όταν λέμε Χ προσκόπευση εννοούμε ότι υπολογίζουμε την προσκόπευση... στον στόχο. Αυτό τονίζεται διότι μερικά άτομα αντιλαμβάνονται την προσκόπευση στο στόμιο, και όταν τους λες δώσε προσκόπευση ένα μέτρο μετακινούν το στόμιο ένα μέτρο! Αν υπολογίσουμε το τρίγωνο που αποτελείται από τα σημεία: σκοπευτής, αρχική θέση στόχου, τελική σχέση στόχου, για την απόσταση των 35 μέτρων μπορούμε να υπολογίσουμε τη μετατόπιση του στομίου που θα μας δώσει την προσκόπευση των 2,20 μέτρων διαιρώντας το 2,20 διά της απόστασης των 35 μέτρων. Η μετατόπιση του στομίου είναι μόλις έξι εκατοστά.

Τρυγόνια στο στόχαστρο...

Πέρα από την αριθμητική και τους υπολογισμούς υπάρχουν και οι αλήθειες της σκοποβολής. Το κεφάλι να μένει στο κοντάκι, το όπλο να διατηρεί την κίνηση μετά τη βολή διότι το σταμάτημα του όπλου μας αφήνει πίσω από τον στόχο, και την παλιά καλή συμβουλή «βιάσου, ομαλά», δηλαδή όχι απότομες και νευρικές κινήσεις. Βέβαια πάνω στη φούρια του κυνηγιού δεν τα θυμόμαστε όλα, και κάποτε ούτε καν τα μισά. Αυτά έχει η έναρξη...

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button