WEIHRAUCH CUSTOM: Αεροβόλο... made in GreeceΓια όσους δεν γνωρίζουν τη συντομογραφία των αεροβολάδων, το WH σημαίνει Weihrauch, ενώ το 80 είναι το πιο γνωστό μοντέλο της, το πιο ισχυρό αεροβόλο ελατηρίου.

Η λέξη Recoiless σηματοδοτεί την απουσία οπισθοδρομήσεως, και αυτό είναι το βασικό γνώρισμα του αεροβόλου που βλέπετε στις φωτογραφίες αυτού του άρθρου.

Η ανάκρουση είναι μηδενική σε αυτό το ισχυρό WH80, είναι σαν να ρίχνεις με προσυμπιεσμένου αέρα αεροβόλο.
Η ανάκρουση είναι μηδενική σε αυτό το ισχυρό WH80, είναι σαν να ρίχνεις με προσυμπιεσμένου αέρα αεροβόλο.

Πριν πάμε στο «κυρίως γεύμα» ας αρχίσουμε με τα... ορεκτικά. Η ακή στεγάζεται σε μια ειδική βάση από αλουμίνιο αεροναυπηγικού τύπου. Η βάση είναι περίπλοκη διότι ο σκοπός ήταν να παρέχει πλήρη δυνατότητα πλάγιας ρύθμισης. Μια ολισθαίνουσα βάση με χελιδονοουρά επιτρέπει στην ακή να ρυθμιστεί αριστερά - δεξιά. Και μέσα στην ολισθαίνουσα αυτή βάση υπάρχει μια δεύτερη ολισθαίνουσα βάση με την οποία αφαιρείται η ακή για αλλαγή με άλλη! Η ποιότητα της κατασκευής είναι υποδειγματική και αυτό δηλώνεται αφού έχω εξετάσει χιλιάδες όπλα ύψιστης ποιότητας στα οποία η μεταλλική κατασκευή και εφαρμογή θεωρείται κορυφαία.

Το κλισιοσκόπιο ρυθμίζεται μόνο καθ' ύψος διότι ο κατασκευαστής θεώρησε αντιαισθητική την εικόνα ενός κλισισκοπίου που χάσκει προς μια μεριά ή την άλλη. Προσέξτε τις διαγραμμίσεις για τις αποστάσεις ρύθμισης σε αυτό το κλισιοσκόπιο. Πρόκειται για δουλειά που δεν βλέπουμε σε εργοστασιακά όπλα ή άλλα αντικείμενα.

Απόσβεση κραδασμών
Και φτάνουμε στο σύστημα απόσβεσης κραδασμών. Η ιδέα είναι γνωστή, το σώμα του αεροβόλου γλιστρά προς τα πίσω με την πυροδότηση. Η προς τα πίσω κίνηση εξουδετερώνει την ανάκρουση και ο σκοπευτής δεν αισθάνεται καμία κίνηση στο κοντάκι. Το σύστημα μπορεί να είναι παλιό, όμως στο συγκεκριμένο αεροβόλο είναι ρυθμιζόμενο, και αυτό το καθιστά παγκοσμίως μοναδικό.

Το σώμα του αεροβόλου γλιστρά προς τα πίσω με την πυροδότηση. Το σύστημα μπορεί να είναι παλιό, όμως στο συγκεκριμένο αεροβόλο είναι ρυθμιζόμενο, και αυτό το καθιστά παγκοσμίως μοναδικό.
Το σώμα του αεροβόλου γλιστρά προς τα πίσω με την πυροδότηση.
Το σύστημα μπορεί να είναι παλιό, όμως στο συγκεκριμένο αεροβόλο είναι ρυθμιζόμενο,
και αυτό το καθιστά παγκοσμίως μοναδικό.

Ο σκοπευτής μπορεί να επιλέξει πόσο ευαίσθητο θα είναι το όπλο στην ανάκρουση, μπορεί ακόμα να το καταστήσει συμβατικό και να έχει πλήρη ανάκρουση. Και όλο αυτό το σύστημα κρύβεται μέσα στο κοντάκι του μοντέλου 80 που δεν είναι και το πιο ευρύχωρο κοντάκι αεροβόλου. Για ευνόητους λόγους δεν δείχνουμε στις φωτογραφίες το σύστημα παλινδρόμησης.

Το κλισιοσκόπιο με ρύθμιση για ύψος.
Το κλισιοσκόπιο με ρύθμιση για ύψος.

Πώς είναι στη χρήση
Απόλυτα ξερό, χωρίς ίχνος ανάκρουσης, χωρίς δονήσεις και κραδασμούς. Ενώ ρίχνεις με ένα από τα ισχυρότερα αεροβόλα ελατηρίου του κόσμου νομίζεις ότι ρίχνεις με προσυμπιεσμένου αέρα.

Το σύστημα απόσβεσης κραδασμών με το σώμα του αεροβόλου στην μπροστινή θέση.
Το σύστημα απόσβεσης κραδασμών με το σώμα του αεροβόλου στην μπροστινή θέση.

Η όπλιση είναι εύκολη, παρότι το ελατήριο είναι «μαμίσιο» όπως λένε οι αεροβολάδες. Αυτό το αεροβόλο δεν υπέστη καμία αλλαγή ή επέμβαση στον μηχανισμό του. Η απαλότητα όμως δεν πρέπει να δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, η δύναμη παραμένει δύναμη και μάλιστα έχει ενισχυθεί κατά τι σε βαθμό που αναρωτιόμασταν αν το αντικραδασμικό σύστημα μπορεί να αυξάνει την αποτελεσματικότητα του αεροβόλου.

Η βάση της ακής είναι από αλουμίνιο αεροναυπηγικής ποιότητας με χελιδονοουρά για πλάγια ρύθμιση.
Η βάση της ακής είναι από αλουμίνιο αεροναυπηγικής ποιότητας με χελιδονοουρά για πλάγια ρύθμιση.

Οσο για ακρίβεια, είναι αρκετά καλό για να γκρουπάρει αξιοπρεπώς στα 60 μέτρα χωρίς διόπτρα.

Αυτό λοιπόν το παγκοσμίως μοναδικό WH80 εφευρέθηκε και δημιουργήθηκε στο Μαρούσι. Ο δημιουργός του είναι ο γνωστός ερασιτέχνης και λάτρης του αεροβόλου Γιώργος, που δούλεψε με απλά εργαλεία χειρός και μια ερασιτεχνική φρέζα.

Οσοι παρακολουθείτε τη διεθνή σκηνή αεροβόλου θα καταλάβετε ότι δουλειά σαν του Γιώργου είναι παγκοσμίως μοναδική σε ποιότητα και εφευρετικότητα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button