Η πρόταση των 420 ευρώ!Η πρόταση των 420 ευρώ!Οταν ένα μονοσκάνδαλο σουπερποζέ πωλείται... προς 420 ευρώ, τότε κεντρίζεται η περιέργεια... Πώς καταφέρνει ένας κατασκευαστής να μειώνει το κόστος διατηρώντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα του όπλου και μια αξιοπρεπή εμφάνιση;

Η απάντηση εμφανίζεται όταν αφαιρεθεί το κοντάκι του Optima: ο μηχανισμός του είναι ο γνωστός απλός και δοκιμασμένος μηχανισμούς τύπου Brescia, με τις σφύρες πάνω στην πλάκα της σκανδάλης, τις σχαστηρίες κρεμαστές από την ουρά της βάσης και μονή σκανδάλη με αντίβαρο. Τα ίδια ακριβώς τμήματα χρησιμοποιούνται και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, άρα υπάρχει μια... οικονομία κλίμακας στην κατασκευή των τμημάτων.

Η πρόταση των 420 ευρώ!

Το φινίρισμα των εσωτερικών μερών είναι μαύρο - προφανώς το χρώμα που αφήνει η σκλήρυνση με λάδι - και έτσι αποφεύγονται οι ακριβές λειάνσεις, κάτι που εξασφαλίζει περαιτέρω οικονομία στο στάδιο της κατασκευής. Ωστόσο, το σύστημα δεν είναι απλοϊκό... Ο μηχανισμός του Optima έχει αυτόματη ανάσυρση στις σφύρες, μονή μηχανική σκανδάλη με επιλογέα πάνω στο κουμπί της ασφάλειας, αλλά και σωστά διαμορφωμένα τα εσωτερικά του μέρη.

Εκεί που... περικόπτεται το κόστος είναι στο δευτερεύουσας σημασία φινίρισμα του σώματος της βάσης. Αντί για λείανση, η βάση του Optima είναι συνολικά χρωμιωμένη μέσα και έξω (έτσι αποφεύχθηκαν οι λειάνσεις και το κόστος τους). Η ύπαρξη της χρωμίωσης σημαίνει βέβαια ότι η βάση προστατεύεται από τις οξειδώσεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά...

Κάννες και τσοκ...
Η σύνδεση των καννών με τη βάση είναι με διακεκομμένους πίρους, οι οποίοι είναι ανταλλάξιμοι. Το κλειδί είναι το γνωστό συρτάρι στο κάτω μέρος της βάσης που δένει με τα κλειδιά των καννών, ενώ η όπλιση γίνεται με ένα στιβαρό οπλιστήρα που συρταρώνει στο κάτω μέρος της βάσης. Η εφαρμογή των καννών στη βάση είναι σφιχτή, κάτι που σημαίνει ότι θα πάρει κάποιες δεκάδες φυσίγγια να «στρώσει», αλλά έτσι έχει παρακαμφθεί η ακριβή εφαρμογή στο χέρι και το κόστος διατηρείται χαμηλά.

Ο μηχανισμός του Optima στηρίζεται στην πλάκα της σκανδάλης, διατηρεί το μαύρο χρώμα από τη σκλήρυνση των μετάλλων και έχει ελικοειδή ελατήρια.
Ο μηχανισμός του Optima στηρίζεται στην πλάκα της σκανδάλης,
διατηρεί το μαύρο χρώμα από τη σκλήρυνση των μετάλλων και έχει ελικοειδή ελατήρια.

Οι κάννες του Optima είναι μονομπλόκ, με θαλάμες 76 χιλιοστών, εξαεριζόμενη πάνω ρίγα καθώς και ενδιάμεσες ρίγες με οπές εξαερισμού... Οι κάννες είναι ευθείες και καλά λειασμένες εσωτερικά και εξωτερικά. Η μείωση κόστους στις κάννες γίνεται με τη χρήση του απλού εξολκέα αντί για τους αυτόματους. Ο απλός εξολκέας στο σουπερποζέ δεν έχει ελατήρια και απαιτήσεις συγχρονισμού, αντίθετα μα τον αυτόματο που αποτελεί ένα υποσύστημα όμοιο με τον πυροδοτικό μηχανισμό, απαιτώντας να συγχρονιστεί η κάθε κάννη ώστε να να εξάγει τον κάλυκα σε συγκεκριμένο σημείο του ανοιγματος του όπλου.

Αξιοσημείωτη είναι και η ποιότητα της εφαρμογής των εναλλασσόμενων τσοκ στις κάννες του Optima!

Οπως διαπιστώσαμε είναι απόλυτα κεντραρισμένα και με ισόπαχα τοιχώματα εμφανή στα στόμια, παρότι τόσο καλή εφαρμογή τσοκ είναι ασυνήθιστη σε όπλα χαμηλού κόστους.

Τα στόμια των καννών.. Προσέξτε το ισόπαχο τοίχωμα που περιβάλλει το τσοκάκι.
Τα στόμια των καννών.. Προσέξτε το ισόπαχο τοίχωμα που περιβάλλει το τσοκάκι.

Το όπλο συνοδεύεται από πέντε τσοκ, για να προσαρμόζεται σε διαφορετικά κυνήγια αλλά και να χρησιμοποιείται στην ψυχαγωγική σκοποβολή.

Στο όπλο που δοκιμάσαμε τα τσοκ βίδωναν και ξεβίδωναν εύκολα, με μια αίσθηση ομαλότητας, ενώ όταν σφίγγονται όλα «κάθονταν» στο ίδιο βάθος.

Τα ξύλα...
Η στήριξη του κοντακιού στο Optima είναι με τζαβέτα, άρα είναι εύκολη η αφαίρεση του κοντακιού για έλεγχο και συντήρηση του μηχανισμού. Η έκπληξη είναι ότι, η τζαβέτα... είναι επινικελωμένη για προστασία από την υγρασία!

Η σφύρα έχει αυτόματη ανάσυρση, σημαντική για την ασφάλεια.
Η σφύρα έχει αυτόματη ανάσυρση, σημαντική για την ασφάλεια.

Τα ξύλα είναι καλοφινιρισμένα και στιλπνά, ενώ το κοντάκι είναι κυνηγετικό, με ανοικτή πιστολέ λαβή και η πάπια ακολουθεί το σχήμα σνάμπελ που έχει γίνει ο κανόνας στο σύγχρονο σουπερποζέ.

Στα χέρια το Optima είναι ελέγξιμο, με ζύγισμα ελάχιστα εμπροσθοβαρές, λόγω των στιβαρών καννών (70 εκατοστών στο όπλο που εξετάσαμε).

Αν εξαιρεθεί το σφιχτό άνοιγμα και κλείσιμο που θα εξομαλυνθεί με τη χρήση, πρόκειται για ένα εύχρηστο σουπερποζέ.

Η επιλογή της κάννης που θα πυροδοτηθεί είναι εύκολη, με το κουμπί της επιλογής να εξέχει αρκετά από την ασφάλεια, ώστε να είναι προσιτό ακόμη και με γάντια.

Η βάση έχει διακεκομμένους πίρους και συρταρωτό κλειδί.
Η βάση έχει διακεκομμένους πίρους και συρταρωτό κλειδί.

Εισάγεται από την εταιρεία «Υιοί Δ. Βραχνού» τηλ.: 210-4176.488.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Με αφορμή το συγκεκριμένο όπλο, δεν μπορεί να μη σχολιάσει κανείς το πώς συμβάλλει η οπλοβιομηχανία μιας χώρας στη γενικότερη βιομηχανική γνώση και ικανότητα....

Η επιχρωμίωση, η σκλήρυνση των εσωτερικών τμημάτων, η κατεργασία κοντακιών, η βαφή καννών, ενδέχεται να γίνονται από ειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες που αποκτούν πείρα γενικότερης χρησιμότητας δουλεύοντας πάνω σε όπλα.

Η πρόταση των 420 ευρώ!

Αυτή την πείρα εμείς την είχαμε στη δεκαετία του 1950, την περιορίσαμε στη δεκαετία του 1970 όταν απαγορεύτηκε η κατασκευή, και τελικά την καταργήσαμε το 1993 όταν απαγορεύτηκε η συναρμολόγηση όπλων.

Σε άλλες χώρες όμως έκαναν άλλες επιλογές, και έτσι σήμερα η Τουρκία εξάγει το Optima σε εμάς, αλλά και... στην Αμερική όπου συναγωνίζεται με όπλα παραδοσιακών κατασκευαστών και κερδίζει πελάτες.

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button