Ασφάλεια...και μακροβιότηταΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Ασφάλεια...και μακροβιότητα

Το κλείδωμα του σπαστού όπλου, πλάγιου ή αλληλεπίθετου, είναι σοβαρή υπόθεση τόσο για την ασφάλεια όσο για τη μακροβιότητα του όπλου. Ωστόσο, η εμπειρία δεν αντανακλά πάντα τις απόψεις ειδικών και αυτό προβληματίζει.

Ο Greener (σελίδα 135 του τόμου «Το Οπλο και η Εξέλιξή του», 1910) αναφέρει:

«Η καταπόνηση από την καύση της πυρίτιδας είναι κατά μήκος του άξονα της κάννης και η συγκράτησή της (καταπόνησης) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια...»
«Η καταπόνηση από την καύση της πυρίτιδας είναι κατά μήκος του άξονα της κάννης και η συγκράτησή της (καταπόνησης) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια...»

«Από το γεγονός ότι το κλειδί (Jones) μπορεί να συγκρατήσει τις κάννες σφιχτά στη βάση εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτό το κλειδί προσφέρει πιο ισχυρό κλείδωμα από μερικά κλειδιά αυτόματης ανάταξης (snap) που ίσως να μην κλειδώσουν αυτόματα αν ο μηχανισμός έχει κατάλοιπα ή οι κάλυκες έχουν υπερμεγέθη πατούρα. Oπως θα δούμε παρακάτω, αυτό το συμπέρασμα είναι λανθασμένο, αφού η καταπόνηση από την καύση της πυρίτιδας είναι κατά μήκος του άξονα της κάννης και η συγκράτησή της (καταπόνησης) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Οι κάννες μπορούν να κρατηθούν στη βάση με απλή πίεση ενός χεριού ακόμη και αν πυροδοτηθεί ένα γερό φυσίγγι».

Μερικές σελίδες πιο κάτω ο Greener επαινεί το τρίτο κλειδί ως ενισχυτικό μέσο στη βάση του όπλου, ενώ κατηγορεί την επιλογή πρόσθεσης μετάλλου στη βάση για ενίσχυση. Εδώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση ο Γκαφ Τόμας, που σε άρθρα του έχει υποστηρίξει την πρόσθεση μετάλλου, των γνωστών «νεύρων» στη βάση αντί για τρίτο κλειδί.

Αντίθετη άποψη για τον ρόλο του κλειδιού Jones εκφράζει ο Jack Lott, που είχε τεράστια πείρα στη βλητική του ραβδωτού και εξέλιξε και ένα διαμέτρημα που φέρει το όνομά του. Ο Lott, αναρρώνοντας για μήνες μετά μια επίθεση βούβαλου στην Αφρική, σκέφτηκε το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλειδί Jones, ακριβώς επειδή συγκρατεί τις κάννες σφιχτά στη βάση και δεν επιτρέπει κάμψη της βάσης προς τα πίσω, είναι το καλύτερο κλειδί.

Ασφάλεια...και μακροβιότητα

Γνώμες & πραγματικότητα
Η εμπειρία δείχνει ότι οι γνώμες των ειδικών δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Σε δύο ξεχωριστές δοκιμασίες μέχρι τελικής πτώσεως, το δίκαννο Μοντέλο 21 της Winchester κατατρόπωσε δίκαννα με τρίτα κλειδιά. Το μοντέλο 21 δεν έχει ούτε γέφυρα ούτε διπλά κλειδιά ούτε τρίτο κλειδί ούτε και νεύρα στη βάση!

Στα σουπερποζέ γίνεται ανάλογος λόγος για τον ενισχυτικό ρόλο των πλαϊνών εσοχών τύπου Boss. Ωστόσο, υπάρχουν γνωστά και σκληρά δοκιμασμένα σουπερποζέ που δεν έχουν εσοχές τύπου Boss και αντέχουν διαμετρήματα όπως το 9,3Χ74 που παράγουν πέντε φορές τις πιέσεις του λειόκαννου. Γνωστό παράδειγμα είναι το γαλλικό Verney Carron στην έκδοση Sagittaire Express. Μάλιστα, μία από τις εκδόσεις του Sagittaire Express προσφέρεται σε διαμέτρημα 8Χ57 με βάση Εργκάλ, ένδειξη ότι οι δυνάμεις που τόσο πολύ «φοβούνται» οι παραδοσιακοί κατασκευαστές είναι διαχειρίσιμες από αυτό το υλικό.

Στα σουπερποζέ γίνεται λόγος για τον ενισχυτικό ρόλο των πλαϊνών εσοχών τύπου Boss. Ωστόσο, υπάρχουν σκληρά δοκιμασμένα σουπερποζέ που δεν έχουν εσοχές.
Στα σουπερποζέ γίνεται λόγος για τον ενισχυτικό ρόλο των πλαϊνών εσοχών τύπου Boss. Ωστόσο, υπάρχουν σκληρά δοκιμασμένα σουπερποζέ που δεν έχουν εσοχές.

Πιο κατηγορηματικός αντίλογος στα γραφόμενα των ειδικών είναι η αντοχή ραβδωτών δίκαννων τύπου Bar In the Wood, όπου αφαιρείται μέταλλο από τη βάση και αντικαθίσταται από ξύλο.

Ραβδωτά διαμετρήματα Express μαύρης πυρίτιδας παράγουν πιέσεις διπλάσιες, τουλάχιστον, του λειόκαννου. Αρκετά ραβδωτά δίκαννα σε αυτό το διαμέτρημα έχουν κατασκευαστεί σε μορφή Bar In the Wood και χωρίς τρίτο κλειδί. Σε άρθρο του στο περιοδικό «Double Gun Journal», πριν από πολλά χρόνια, ο Ross Seyfried παρέθεσε μια σειρά παλιών όπλων (ηλικίας άνω των 100 χρόνων) Bar In the Wood σε διαμετρήματα 450, 577 και 12άρι λειόκαννο και ανέφερε ότι όλα ήταν σφιχτά και λειτουργικά.

Ασφάλεια...και μακροβιότητα

Δικαίως, η αντοχή αυτών των όπλων προβληματίζει. Η δομή του Bar In the Wood αφαιρεί μέταλλο από την κρίσιμη περιοχή κάτω από τον καθρέφτη του δίκαννου και το αντικαθιστά με ξύλο. Η αντοχή του ξύλου σε τάση δεν ξεπερνά τα 2000 psi (λίμπρες ανά τετραγωνική ίντσα). Το πιο ταπεινό ατσάλι έχει αντίστοιχη αντοχή 53000 psi. Οταν αντικαθίσταται η μισή περίπου επιφάνεια διατομής με υλικό που έχει το ένα εικοστό πέμπτο της αντοχής του ατσαλιού, και το όπλο αντέχει, αυτό προβληματίζει.

Εκατό χρόνια...
Ιδιαίτερο προβληματισμό προσφέρει ένα Horsley δίκαννο Bar In the Wood, διότι εκτός από την αφαίρεση μετάλλου, δεν έχει ούτε τρίτο κλειδί ούτε εφαρμογή του κλειδιού στη γέφυρα. Και όμως, άντεξε εκατό χρόνια χρήσης με φυσίγγια 450 Express!

Ο λόγος του προβληματισμού οφείλεται στην ένδειξη που παρέχουν αυτά τα παλιά όπλα ότι οι απόψεις των ειδικών δεν εξηγούν τι γίνεται όταν πυροδοτεί ένα σπαστό όπλο. Ο προβληματισμός αυξάνεται όταν βλέπουμε πρόχειρα όπλα χωρίς κανένα κλειδί να πυροδοτούνται (σε βίντεο στο Διαδίκτυο) και να αντέχουν.

Τα φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την πυροδότηση δεν έχουν αναλυθεί, τουλάχιστον όχι σε δημόσια προσβάσιμη μελέτη, ακόμη. Πριν κάποια χρόνια τέθηκε το ερώτημα για την ύπαρξη μελέτης στα εργαστήρια White Laboratories που ερευνούν για λογαριασμό ιδιωτών και εταιρειών. Η απάντηση ήταν ότι, αν έχουν γίνει τέτοιες έρευνες, δεν ήταν σε θέση να το αποκαλύψουν, διότι τα αποτελέσματα ανήκουν σε αυτόν που παραγγέλνει την έρευνα.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ο καθένας από εμάς μπορεί να πιθανολογήσει για το τι γίνεται όταν πυροδοτεί το όπλο. Και όλοι θα έχουμε δίκιο και άδικο εφόσον δεν υπάρχει ακριβής ανάλυση των φαινομένων.

Νικήτας Κυπρίδημος

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button