Απαγορεύεται η... ασφαλής χρήσηΝΟΜΙΜΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ

Απαγορεύεται η... ασφαλής χρήση

Φανταστείτε ότι αγοράζετε ένα αυτοκίνητο μεγάλης ιπποδύναμης. Αφού πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας και όλους τους φόρους που βαρύνουν το όχημα, και χωρίς να έχετε ποτέ οδηγήσει αυτοκίνητο παίρνετε τα κλειδιά, βάζετε μπροστά και βγαίνετε στον δρόμο! Αδιανόητο, έτσι;

Και όμως, αυτό γίνεται στο κυνήγι. Στο κυνήγι όχι μόνο πάμε χωρίς εκπαίδευση, αλλά αν θελήσουμε να εκπαιδευτούμε θα δούμε ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα. Για να είμαστε νόμιμοι ΠΡΕΠΕΙ να βγούμε στο βουνό απαίδευτοι!

Ακούγεται τρελό, και είναι, και όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα των νόμων μας και αυτού που στην Ελλάδα θεωρείται ευνομούμενη πολιτεία.

Απαγορεύεται η... ασφαλής χρήση

Πρώτο εμπόδιο είναι η απαγόρευση δημιουργίας χώρων σκοπευτικής εκπαίδευσης. Οχι, δεν πρόκειται για σκοπευτήρια. Τα σκοπευτήρια της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας δεν προετοιμάζουν κόσμο για ασφαλή αγωγή στο κυνήγι, ασχολούνται μόνο με τα αναγνωρισμένα Ολυμπιακά αθλήματα και τίποτε άλλο.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι είχαν παλιά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν χώρους εκπαίδευσης των μελών τους. Αυτή η δυνατότητα χάθηκε με την ισοπεδωτική ερμηνεία του όρου «σκοπευτήριο» που πέρασε στην υπουργική απόφαση του 1999. Και σαν μην έφτανε αυτό, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης μας εξήγησε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα επιτραπούν ποτέ ιδιωτικά σκοπευτήρια διότι εκεί θα γίνεται εμπόριο όπλων.

Επιπλέον απαγορεύεται η χρήση εξομοιωτών ή προσομοιωτών σκοποβολής, Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει στο κυνήγι αυτό που θεωρείται υποχρεωτικό για τους πιλότους: να μάθουν σε ασφαλές περιβάλλον του προσομοιωτή τους βασικούς χειρισμούς και να κάνουν εκεί τα όποια λάθη αντί στην πραγματική χρήση.

Σενάρια κυνηγίου

Απαγορεύεται η... ασφαλής χρήση
Τι θα έκανε ο προσομοιωτής για τον κυνηγό; Θα του έδειχνε σενάρια κυνηγίου αγριόχοιρου και θα του έδειχνε, δεν θα του έλεγε απλά, τους πιθανούς κινδύνους βολής όταν ο στόχος δεν είναι απόλυτα ορατός και αναγνωρισμένος. Δηλαδή θα τελείωνε με το πιο συχνό είδος ατυχήματος που είναι «τον πήρα για αγριόχοιρου και έριξα».

 

Απαγορεύεται η... ασφαλής χρήση

Επίσης απαγορεύονται στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπονται σε ΟΛΟ τον κόσμο, οπτικά βοηθήματα που αυξάνουν τη φωτεινότητα της σκοπευτικής εικόνας που λαμβάνει ο κυνηγός. Οχι, δεν φωτίζουν τον στόχο. Αυξάνουν την ευκρίνεια που λαμβάνει ο κυνηγός και αυτά τα βοηθήματα λέγονται διόπτρες. Σε μερικά μέρη της Ευρώπης οι διόπτρες συστήνονται έντονα (Αγγλία) και σε άλλα είναι υποχρεωτικές (καντόνια Ελβετίας) ακριβώς επειδή προλαβαίνουν τα ατυχήματα.

Απαγορεύεται η... ασφαλής χρήση

Στην Ελλάδα κρίναμε μονομερώς ότι οι διόπτρες πολλαπλασιάζουν το βεληνεκές των όπλων και τις απαγορεύσαμε.

Τα παραπάνω απαγορεύονται και έτσι ο κυνηγός αφήνεται να πάει στο κυνήγι χωρίς ούτε ένα μάθημα για ασφαλή χρήση όπλων και αναγνώριση θηραμάτων μέσα στην ένταση του κυνηγίου. Αν προσπαθήσει να μάθει χρησιμοποιώντας κάποιο τεχνικό βοήθημα, όπως π.χ. ένα πρόγραμμα υπολογιστή θα βρεθεί ένοχος χρήσης προσομοιωτή.

Βέβαια, τα παιδιά μας μπορούν άνετα να παίζουν παιχνίδια δολοφονίας τύπου Duke Nukem στον υπολογιστή και να πηγαίνουν σε γήπεδα χρωμόσφαιρας. Αυτά δεν είναι προσομοιώσεις, είναι παιχνίδια και επιτρέπονται.

Τι να πεις! Τα λόγια περιττεύουν.

Νικήτας Κυπρίδημος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Μπληζιώτης

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button