Baikal και ξερό ψωμί...ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Baikal και ξερό ψωμί...

Baikal και ξερό ψωμί, αναφέρει η υπογραφή ενός συνάδελφου κυνηγού σε γνωστό ιστότοπο. Για μία ακόμη φορά η επαφή με το νέο 27 ΕΜ 1C επιβεβαιώνει την άποψη του συνάδελφου, διότι η νέα έκδοση του μοντέλου 27 διατηρεί την παλιά καλή συνταγή με αρκετά συν, αλλά και μερικά μείον.

Πρώτη διαφορά από τα παλαιότερα, προ της δεκαετίας του 1990, μοντέλα είναι η χρήση βάσης που κατασκευάζεται με τη μέθοδο της χύτευσης ακριβείας. Λειτουργικά δεν υπάρχει διαφορά, αλλά αισθητικά το χυτό αφήνει μιαν άγρια επιφάνεια στα εσωτερικά μέρη της βάσης, στο κάτω μέρος της ουράς, που φυσικά δεν λειάνθηκαν στο εργοστάσιο.

Οι κάννες του μοντέλου 27 που δοκιμάσαμε έχουν δοκιμή για καθημερινή χρήση με φυσίγγια που παράγουν μέχρι 900 πιέσεις.
Οι κάννες του μοντέλου 27 που δοκιμάσαμε έχουν δοκιμή για καθημερινή χρήση με φυσίγγια που παράγουν μέχρι 900 πιέσεις.

Ο μηχανισμός όμως παραμένει όμοιος με σημαντικά πλεονεκτήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας. Οπως όλα τα Baikal 27, παλιά και νέα, υπάρχει σύστημα παγίδευσης της σφύρας σε περίπτωση τυχαίας εκπυρσοκρότησης. Αν δεν πατηθεί συνειδητά η σκανδάλη, το όπλο δεν ρίχνει. Επίσης, η ασφάλεια (αυτόματη) του 27 μπλοκάρει τις ΣΧΑΣΤΗΡΙΕΣ. Τονίζεται αυτή η ιδιαιτερότητα διότι στα περισσότερα όπλα, ακόμη και στα πιο ακριβά, η ασφάλεια μπλοκάρει τη σκανδάλη. Τα δε εσωτερικά τμήματα είναι σωστά διαμορφωμένα και οι σφύρες είναι επιχρωμιωμένες για προστασία από τη σκουριά, ενώ διαθέτουν αυτόματη ανάσυρση για να μη γαντζώνουν οι βελόνες στα καψύλια. Σε σύγκριση με άλλα όπλα στην ίδια κατηγορία κόστους, το Baikal υπερτερεί στη σχεδίαση και στην ασφάλεια, και αυτό είναι εμφανές όταν βγει το κοντάκι και εξεταστεί ο μηχανισμός.

Πού είναι τα μείον; Στο φινίρισμα. Είναι δυνατόν για έναν ερασιτέχνη που ξέρει τι κάνει, και ξέρει τι να ΜΗΝ κάνει, να πάρει το μοντέλο 27 και με λείανση στα κατάλληλα σημεία και με κάποιες άλλες επεμβάσεις, να το καταστήσει ένα σουπερποζέ «πρώτης γραμμής». Η εγγενής ποιότητα και η μελετημένη σχεδίαση καθιστούν το μοντέλο 27 ένα καλό θεμέλιο για τέτοιες βελτιώσεις, αυτό που λένε Customising οι Αμερικάνοι. Αλλά και έτσι όπως είναι, μετά από κάποιες εκατοντάδες φυσίγγια το όπλο θα στρώσει, κάτι γνωστό στον κυνηγετικό κόσμο, ενώ η λειτουργία του θα «γλυκάνει» με τον καιρό.

Το βαθύ προφίλ...
Το μοντέλο 27 ακολουθεί το πρότυπο Browning, με το βαθύ προφίλ, τον περαστό πίρο και το συρταρωτό

Baikal και ξερό ψωμί...
λειδί. Το βαθύ προφίλ είναι μόλις πέντε χιλιοστά πιο βαθύ από όπλα ρηχού προφίλ. Και βέβαια το βαθύ προφίλ αντισταθμίζει την (κατά μερικούς) μειωμένη κομψότητα με μεγαλύτερες επιφάνειες κλειδώματος. Στη σύγχρονη έκδοση του μοντέλου 27 υπάρχει και ανταλλάξιμη επαφή του πίσω κλειδιού με τη βάση, έτσι ώστε αν ποτέ κουνήσει το όπλο, να είναι δυνατή η πλήρης ανακαίνιση της επαφής καννών και βάσης. Αυτή η παροχή σε ένα όπλο χαμηλού κόστους είναι μια πρωτιά της Baikal.

 

Οι κάννες του μοντέλου 27 που δοκιμάσαμε έχουν αυλό 18,4 και εναλλασσόμενα τσοκάκια με θαλάμες 76 χιλιοστών και δοκιμή για καθημερινή χρήση με φυσίγγια που παράγουν μέχρι 900 πιέσεις. Τονίζεται ότι οι Ρώσοι σφραγίζουν την πίεση χρήσης και όχι την πίεση που υπέστη το όπλο τη στιγμή της δοκιμής.

Η βάση του μοντέλου 27 έχει σατινέ φινίρισμα και λιτό σκάλισμα.
Η βάση του μοντέλου 27 έχει σατινέ φινίρισμα και λιτό σκάλισμα.
 

Εξετάζοντας τις κάννες εξακριβώσαμε ότι είναι απόλυτα ευθείες και η εσωτερική χρωμίωση άψογη. Εξωτερικά το φινίρισμα είναι στιλπνό, όπως συνηθίζει η Baikal, και οι ρίγες είναι κολλημένες με καλάι που είναι θετικό χαρακτηριστικό. Η κατασκευή είναι με σύστημα μονομπλόκ. Η πρώτη δοκιμή που κάναμε ήταν για σύμπτωση των καννών. Στα 32 μέτρα οι δύο κάννες «τυπώνουν» τα σκάγια τους στο ίδιο σημείο σκόπευσης και αυτό είναι από τα πιο σημαντικά βλητικά στοιχεία σε ένα δίκαννο όπλο.

Εγιναν βολές με φυσίγγια 32 γραμμαρίων μέχρι και 42 γραμμαρίων, και ανάμεσα σε αυτά ήταν τα φυσίγγια Black Cloud με ατσάλινα σκάγια. Με βάρος 3,2 κιλά το μοντέλο 27 έριχνε τα 32 γραμμάρια με ελάχιστο αισθητό κλώτσημα, θα λέγαμε ευχάριστα. Μόνο με τα πιο δυνατά φυσίγγια ήταν αισθητό το κλώτσημα, αλλά και τότε ακόμη δεν ήταν οδυνηρό. Σε αυτό βοηθά και η νέα γραμμή κοντακιού που είναι πιο ευθεία από ό,τι στα παλιά Baikal, ενώ συμβάλλει και το αντικραδασμικό πέλμα πάχους 22 χιλιοστών. Το δε ξύλο του κοντακιού και της πάπιας είναι από καρυδιά και όχι από οξιά.

Το όπλο συνοδεύεται από τρία τσοκάκια.
Το όπλο συνοδεύεται από τρία τσοκάκια.
 

Οι αυτόματοι εξωλκείς και η μονή σκανδάλη του μοντέλου 27 δούλεψαν άψογα. Η μόνη «παραφωνία» ήταν όταν ένας από τους τρεις «δοκιμαστές», και συγκεκριμένα ο φωτογράφος Χάρης Γκίκας, δοκίμασε το όπλο και αυτό έριξε και τις δύο κάννες με μια πίεση σκανδάλης. Οταν άλλαξε το κράτημά του σταμάτησε το φαινόμενο. Προφανώς η μηχανική σκανδάλη του μοντέλου 27 δεν ανέχεται σφιχτό εναγκαλισμό της σκανδάλης. Ο γράφων προσπάθησε να κάνει το όπλο να διπλοτουφεκίσει, αλλά δεν τα κατάφερε με τίποτε!

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Το νέο μοντέλο 27 προσφέρει στον κυνηγό και τον περιστασιακό σκοπευτή τα γνωστά πλεονεκτήματα που το κατέστησαν μία από τις πρώτες επιλογές στην αγορά κυνηγετικού όπλου. Και όχι μόνο διατηρεί τα γνωστά πλεονεκτήματα, αλλά τα επαυξάνει με καλύτερα ξύλα και μια κάπως βελτιωμένη εξωτερική εμφάνιση. Η αρχική τιμή του είναι 792 ευρώ, με αρκετές εκπτώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία, και αυτό καταλήγει σε μια πολύ ελκυστική τιμή.

Οι κάννες είναι μονομπλόκ.
Οι κάννες είναι μονομπλόκ.
 

Τα Baikal εισάγονται από την Μ.Γ. Κύργιας ΑΒΕΕ τηλέφωνο 2310 784083

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button