Ο χρόνος αντίδρα σης στην τουφεκιά (Μέρος Β΄)Ο χρόνος αντίδρα σης στην τουφεκιά (Μέρος Β΄)ΤΑ «ΓΡΗΓΟΡΑ» ΦΥΣΙΓΓΙΑ...

Ο χρόνος αντίδρα σης στην τουφεκιά (Μέρος Β΄)

Η πτήση της μπεκάτσας μετά το «παταγώδες» της σήκωμα δεν μπορεί να μπει εύκολα σε σκοπευτικά καλούπια. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ομαλή και ευθύγραμμη πτήση όπως στα καρτέρια της τσίχλας, αλλά μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πορεία, τόσο σε ύψος όσο και οριζόντια, με απρόβλεπτες στροφές.

Η σκόπευση στην μπεκάτσα θα γίνει συνήθως με τη μέθοδο της ταύτισης των τροχιών στόχου και σκαγιών, οπότε το όπλο κατευθύνεται στην πιθανή πορεία του πουλιού και πάντα έχουμε μια σημαντική εμπροσθοσκόπευση που υπερκαλύπτει όλες τις αποκλίσεις.

Πριν ακόμη εντοπίσει οπτικά το πουλί, πρέπει να αρχίσει την κίνηση στροφής -επώμισης - σκόπευσης, με τον ήχο του ξεπετάγματος
Πριν ακόμη εντοπίσει οπτικά το πουλί, πρέπει να αρχίσει την κίνηση στροφής -επώμισης - σκόπευσης, με τον ήχο του ξεπετάγματος

Ευτυχώς για τους κυνηγούς, η κίνηση της μπεκάτσας δεν είναι πάντα κάθετη προς τη βολή μας, όπου έχουμε τη μέγιστη απόκλιση-μετακίνηση, αλλά πολλές φορές στην προέκταση της γραμμής βολής, οπότε μηδενίζεται ουσιαστική η πλάγια απόκλιση και ο στόχος παραμένει πάντα εντός του φονικού κύκλου με όσο μεγάλη ταχύτητα και να απομακρύνεται ή πλησιάζει.

Οταν όμως η μπεκάτσα αλλάξει απότομα πορεία και ιδίως με στροφή ενενήντα μοιρών τη στιγμή που αποφασίζουμε να πυροβολήσουμε, τότε δεν σώζει τίποτε την τουφεκιά μας.

Καθώς θα μείνει πολύ πίσω από το πουλί αφού η μετακίνηση λόγω καθυστέρησης από τον χρόνο αντίδρασης μας, είναι από 0.62 έως 1,24m για γρήγορα ανακλαστικά και 0.83 έως 1,66m για αργό χρόνο αντίδρασης.

Με αυτά τα δεδομένα η μπεκάτσα θα βγει σίγουρα εκτός φονικού κύκλου και στην κοντινή απόσταση των 15 μέτρων, ακόμη και με το πιο γρήγορο φυσίγγι ακόμη και με τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Μόνο από τύχη κάποια αδέσποτα περιφερειακά σκάγια από φυσίγγι διασποράς μπορούν να τη χτυπήσουν.

Ο χρόνος αντίδρα σης στην τουφεκιά (Μέρος Β΄)

Δυνατότητα βολής
Και όλα αυτά υπολογίζονται έχοντας δεδομένο ότι ο κυνηγός δεν θα αιφνιδιαστεί από το θορυβώδες πέταγμα του πουλιού, θα έχει καλή θέση με δυνατότητα βολής και θα φέρει το όπλο του από τη θέση αναμονής στη θέση βολής τόσο γρήγορα, ώστε να είναι σε θέση να σκοπεύσει την μπεκάτσα μας που θα βρίσκεται τότε στα 15 μέτρα, αφού θα έχει εκτιμήσει την τροχιά της ώστε να μετακινήσει το όπλο στην πιθανή σωστή θέση.

Ο χρόνος αυτός ποικίλλει από μερικά δέκατα του δευτερολέπτου στα πολύ γρήγορα έμπειρα τουφέκια μέχρι και 1-2 δευτερόλεπτα στους άπειρους ή και στους έμπειρους καμιά φορά και σε σχέση με τους μικρούς χρόνους που λειτουργούμε στη συνθήκη του πυροβολισμού, μοιάζει με αιώνα και είναι αυτός που καθορίζει τη ζωή και τον θάνατο της μπεκάτσας.

Θα μείνει πολύ πίσω από το πουλί αφού η μετακίνηση λόγω καθυστέρησης από τον χρόνο αντίδρασης μας, είναι από 0.62 έως 1,24m για γρήγορα ανακλαστικά και 0.83 έως 1,66m για αργό χρόνο αντίδρασης.
Θα μείνει πολύ πίσω από το πουλί αφού η μετακίνηση λόγω καθυστέρησης από τον χρόνο αντίδρασης μας, είναι από 0.62 έως 1,24m για γρήγορα ανακλαστικά και 0.83 έως 1,66m για αργό χρόνο αντίδρασης.

Ψάχναμε σε μια δασωμένη πλαγιά μια μπεκάτσα που είχαμε ξανασηκώσει και έφυγε απυρόβλητη. Είμαι χαμηλά και ο Φώτης ψηλότερα, με τα σκυλιά να προσπαθούν να ξεμπλέξουν σε μια πυκνή συστάδα με γαβριά. Μερικά αραιά κεδράκια και χαμηλή βλάστηση είναι γύρω μου, αριστερά το δάσος με πυκνές νεαρές βελανιδιές.

Ενα άνοιγμα από την ξύλευση δημιουργεί έναν «διάδρομο» καθαρό και κατηφορικό , με πλάτος 4-5 μέτρα και δεξιά ?αριστερά ένας τοίχος από καφετιές φυλλωσιές.

Περιμένω αρκετή ώρα στην αρχή του διαδρόμου και μόλις κάνω το πρώτο βήμα, πετάγεται μέσα από τα πόδια μου στο ανοιχτό η μπεκάτσα.Υψώνεται 3-4 μέτρα και αμέσως βυθίζεται στον κατήφορο μέσα στον διάδρομο.

Εύκολη τουφεκιά, χωρίς εμπόδια και με ευθεία πτήση της μπεκάτσας ο πυροβολισμός πίσω της είναι από τις ιδεατές περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αποκλίσεις από την σκοπευτική γραμμή..

Σκαλώνει το λουρί του όπλου σε ένα καμένο κέδρο και χάνω έναν αιώνα μέχρι να το ξεμπλέξω.

Η μπεκάτσα πήρε ήδη ταχύτητα με δυνατά φτεροκοπήματα και όταν επιτέλους καταφέρνω να επωμίσω είναι στη μέση του διαδρόμου και σπάζει ελαφρά αριστερά πλησιάζοντας τα φυλλώματα.

Τη στιγμή που πυροβολώ αλλάζει πορεία και με έναν καταπληκτικό ελιγμό, κρατώντας τα φτερά ελαφρά κυρτά και σταθερά, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά,, με τα σκάγια να σαρώνουν τις κορυφές των φύλλων αριστερά.

Νέα τουφεκιά
Τα φύλλα όπου θα έπρεπε να είναι η μπεκάτσα διαλύονται, ενώ αυτή βρέθηκε στην αριστερή πλευρά με τον ίδιο ανεπάντεχο τρόπο.

Και η τρίτη τουφεκιά είχε την ίδια ακριβώς κατάληξη, με την ίδια θεαματική αντίδραση της μπεκάτσας , μέχρι που βγήκε στο άνοιγμα , αφού έκανε ακόμη δυο ελιγμούς αποφυγής, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα για να βυθιστεί αμέσως δεξιά στο δάσος.

Εμεινα ακίνητος μερικά δευτερόλεπτα αδυνατώντας να πιστέψω αυτό που έγινε.

«Την είδες;» είναι το μόνο που ρωτώ τον Φώτη που παρακολουθεί με θαυμασμό από ψηλά το καταπληκτικό πέταγμα της μπεκάτσας.

«Γιατί άργησε να ρίξεις;» είναι η απορία του. Είδε όλο το σκηνικό από την αρχή και θεώρησε ότι θα την πετύχω πολύ εύκολα έτσι όπως σηκώθηκε.

Εκμεταλλεύτηκε τα δευτερόλεπτα που χάθηκαν λόγω του μπλεξίματος του όπλου στα κλαδιά και με ένα πραγματικό ρεσιτάλ πτήσης κατάφερε να ξεφύγει.

Ο συγχρονισμός της αλλαγής πορείας με την απόφαση μου να πυροβολήσω ήταν ανεπανάληπτος, καθώς απέφυγε τρεις φορές την τουφεκιά που ερχόταν πίσω της.

Για να έχουμε αρκετές προϋποθέσεις επιτυχούς βολής και να κερδηθούν τα πολύτιμα δέκατα του δευτερολέπτου, που μεταφράζονται όμως σε κρίσιμα μέτρα πτήσης της μπεκάτσας και να έρθει το όπλο όσο πιο έγκαιρα γίνεται στην θέση βολής, πρέπει η αντίδραση και κίνηση του κυνηγού να γίνεται με το «αυτί».

Πριν ακόμη εντοπίσει οπτικά το πουλί, πρέπει να αρχίσει την κίνηση στροφής -επώμισης ? σκόπευσης, με τον ήχο του ξεπετάγματος και όταν το αντιληφθεί στο οπτικό του πεδίο, να αρχίσει το πραγματικό κλείδωμα του στόχου.

Η θέση που θα πεταχτεί η μπεκάτσα δεν μπορεί να προβλεφθεί τις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά και εκεί ακόμη που θα προβλεφθεί, η πορεία πτήσης θα είναι τις περισσότερες φορές εκτός κάθε υπολογισμού, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί μετακίνηση και στροφή του σώματος για να μπορέσει να έρθει το όπλο έγκαιρα στην σωστή σκοπευτική γραμμή.

Φυσίγγι διασποράς
Αντί λοιπόν να ψάχνουμε τα πιο γρήγορα φυσίγγια που θα κατεβάσουν τις μπεκάτσες οι οποίες ξεπετάγονται μπροστά μας, είναι καλύτερα να διαλέξουμε το πιο καλό φυσίγγι διασποράς και να βελτιώσουμε τα αντανακλαστικά μας με την συνεχή προπόνηση, όχι μόνο στο σκοπευτήριο αλλά στο πεδίο με τις πραγματικές μπεκάτσες.

Γιατί όπως μας δείχνουν οι αμείλικτοι αριθμοί, ακόμη και το πιο αργό φυσίγγιο θα «κατεβάσει» την μπεκάτσα στα 15 μέτρα, αρκεί να καταφέρουμε να προβλέψουμε την πορεία της σωστά και να σκοπεύσουμε γρήγορα και σταθερά πριν αυτή εξαφανιστεί πίσω από τα φυλλώματα, όπως καταφέρνει τις περισσότερες φορές να κάνει.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όμως που δεν θα βρει κάποιο εμπόδιο να βάλει πίσω της, οι καταπληκτικοί ελιγμοί στην πτήση της, που μόνο τα «ξαδέρφια» της, τα μπεκατσίνια, εκτελούν καλύτερα, είναι ο μοναδικό τρόπος για να αποφύγει την σκληρή της μοίρα.

Και αυτό κάνει με ευφάνταστους τρόπους που μας εκπλήσσουν κάθε φορά και περισσότερο για την ευρηματικότητά της.

Θωμάς Μπατσέλας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γκίκας

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button