Τα ραβδωτά θέλουν... ρύθμιση!ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ

Τα ραβδωτά θέλουν... ρύθμιση!

Κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία περί όπλων προμηνύονται, για άλλη μία φορά, και το θέμα των ραβδωτών στο κυνήγι ανοίγει και πάλι, κάπως δειλά, αλλά τουλάχιστον... ανοίγει.

Ομως, αυτό που μάλλον δεν αλλάζει είναι η συγκρότηση μιας κυνηγετικής θέσης για το θέμα των ραβδωτών. Πάμε με ένα ξερό αίτημα «να επιτραπούν τα ραβδωτά», κάτι που κυριολεκτικά δεν βγάζει νόημα.

Τι ακριβώς ζητούμε εμείς, όταν λέμε ότι θέλουμε το ραβδωτό, δεν διευκρινίζεται και έτσι κάνει την άρνηση πιο εύκολη από την αποδοχή.
Τι ακριβώς ζητούμε εμείς, όταν λέμε ότι θέλουμε το ραβδωτό, δεν διευκρινίζεται και έτσι κάνει την άρνηση πιο εύκολη από την αποδοχή.

Ραβδωτό σημαίνει εξ ορισμού σύστημα με σκοπευτικά όργανα. Είτε αυτά είναι διόπτρες είτε ανοικτά μεταλλικά σκοπευτικά ή ακόμη και σούπερ σύγχρονα λέιζερ. ΟΛΑ αυτά απαιτούν πρώτα απ' όλα ρύθμιση. Η κατοχή ραβδωτού χωρίς ρύθμιση σκοπευτικών είναι αδιανόητη.

Για τη ρύθμιση των σκοπευτικών απαιτείται χώρος με μήκος τουλάχιστον 100 μέτρων. Προσοχή: δεν πρόκειται για σκοπευτήριο όπου ο αθλούμενος ή εξασκούμενος κυνηγός θα ρίξει για βαθμολογία. Πρόκειται για χώρο όπου θα ρυθμίζονται τα σκοπευτικά ενός ραβδωτού τουφεκιού. Μια τάφρος με μήκος 100 μέτρων αρκεί. Αυτό τονίζεται για να μην μπούμε στη φάση της έλλειψης σκοπευτηρίων που όντως είναι ένα άλλο πρόβλημα αλλά όχι του παρόντος.

Μετά έρχεται το θέμα της διόπτρας. Σε μερικά μέρη, όπως μερικά ελβετικά καντόνια, η διόπτρα είναι υποχρεωτική στο κυνήγι για λόγους ασφάλειας. Με τη διόπτρα μειώνονται στο ελάχιστο περιστατικά του τύπου «τον πήρα για θήραμα και έριξα». Στην Αγγλία η διόπτρα συστήνεται από τις αρχές ως απαραίτητο συνοδευτικό στο κυνήγι με ραβδωτό.

Τα ραβδωτά θέλουν... ρύθμιση!

Τεράστια γκάμα
Η λέξη ραβδωτό αποτελεί όρο στην οπλοκατασκευή που καλύπτει μια τεράστια γκάμα όπλων, από το μονόσφαιρο 22άρι μέχρι το ελεφαντοτούφεκο 700 Εξπρές. Τι ακριβώς ζητούμε εμείς όταν λέμε ότι θέλουμε το ραβδωτό δεν διευκρινίζεται και έτσι κάνει την άρνηση πιο εύκολη από την αποδοχή.

Οντως, τι θέλουμε για το ελληνικό κυνήγι; Ενα διαμέτρημα ικανό να καταβάλει αγριόχοιρο που είναι το μεγαλύτερο θήραμα που θα αντιμετωπίσει ο Ελληνας κυνηγός. Ισως να είναι ικανό να χρησιμεύσει και σε κυνήγια στο εξωτερικό.

Σίγουρα δεν θα είναι στρατιωτικό διαμέτρημα, για να είμαστε σε αρμονία με κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που δεν επιτρέπουν στρατιωτικά διαμετρήματα στους πολίτες τους. Και τελικά το διαμέτρημα θα έχει χρήση σε σπαστά, καθώς και σε επαναληπτικά όπλα.

Το 7Χ57, για παράδειγμα, προσφέρεται με πατούρα και δίχως πατούρα και έχει την κατάλληλη κινητική ενέργεια για αγριόχοιρο, ενώ στο εξωτερικό έχει αποδειχτεί χρήσιμο για μικρότερα καθώς και μεγαλύτερα θηράματα.

Ποιοι, πότε και πού θα χρησιμοποιήσουν το ραβδωτό στο κυνήγι είναι το άλλο κρίσιμο θέμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αποκτήσει πείρα για το ραβδωτό και τις δυνατότητές του. Η άποψη ότι θα πάμε με ραβδωτό σε κυνήγι παγάνας αγριόχοιρου είναι αν μη τι άλλο ανώριμη στάση.

Η πιο συνετή άποψη θα ήταν η καθιέρωση ειδικής κυνηγετικής περιόδου για κυνήγι με ραβδωτό από υπερυψωμένα καρτέρια, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για μοναχικούς κυνηγούς. Αυτή η επιλογή ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ατυχημάτων από πλημμελή χρήση αφού εγγυάται ότι οι βολές καταλήγουν στο έδαφος. Είναι κυνήγι «ψυχραιμίας» σε αντίθεση με την παγάνα που είναι λίγο... σαματατζίδικη υπόθεση.

Βέβαια υπάρχει και η μέση λύση, η απόκτηση ραβδωτών καννών σε διαμετρήματα λειόκαννου, όπως το 12 και το 20. Αυτά τα «ραβδωτά λειόκαννα» προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίς να αλλοιώνουν το βεληνεκές του μονόβολου. Αυτά, αν χρησιμοποιηθούν με διόπτρες θα προσφέρουν μεγάλη βελτίωση στο υπάρχον καθεστώς.

Επίσης, αυτά τα όπλα είναι κατάλληλα για παγάνα, καθώς και για μοναχικό κυνήγι, ενώ οι δυνατότητές τους είναι ήδη γνωστές στους κυνηγούς και δεν χρειάζεται εκμάθηση. Θα χρειαστεί όμως και σε αυτή την περίπτωση ο χώρος ρύθμισης των σκοπευτικών.

Το ραβδωτό λοιπόν είναι ένα «πακέτο». Χωρίς τα συνοδευτικά που δίνουν νόημα και οριοθετούν το θέμα, μετατρέπεται σε ένα αίτημα που στα αυτιά των επιφυλακτικών αρμοδίων ακούγεται ακόμη και υπερβολικό. Μέχρι τώρα είδαμε ότι σε αυτό το μονοδιάστατο «δώστε μας τα ραβδωτά» η απάντηση ήταν η αναμενόμενη.

Ας οργανώσουμε λοιπόν ένα πακέτο για να δούμε αν θα προοδεύσουμε λίγο...

Νικήτας Κυπρίδημος

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button