Η λαθροθηρία, το πανκυνηγετικό άλλοθιΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η λαθροθηρία, το πανκυνηγετικό άλλοθι

Η δήλωση εκπροσώπου εταιρείας δημοσκοπήσεων, ότι η λαθροθηρία θεωρείται το κύριο πρόβλημα του κυνηγίου από την πλειοψηφία των κυνηγών εξόργισε τον πρόεδρο της ΚΣΕ.

Η δήλωση εκπροσώπου εταιρείας δημοσκοπήσεων, ότι η λαθροθηρία θεωρείται το κύριο πρόβλημα του κυνηγίου από την πλειοψηφία των κυνηγών εξόργισε τον πρόεδρο της ΚΣΕ.

Η λαθροθηρία, το πανκυνηγετικό άλλοθι

Η δημοσκόπηση έγινε πριν λίγα χρόνια, και στις τηλεφωνικές ερωτήσεις το 55 τοις εκατό των ερωτώμενων κυνηγών δήλωσε ότι κατά την άποψη τους, το μεγαλύτερο πρόβλημα του κυνηγίου είναι η λαθροθηρία. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε κατά την διάρκεια της έκθεσης Outdoor στις 28 Μαρτίου 2014.

Φυσικό ήταν για τον πρόεδρο, που έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που προέβει σε 1 000 000 ελέγχους και 25000 μηνύσεις για λαθροθηρία, να εξοργίζεται.

Ωστόσο... οι απαντώντες εξέθεταν την προσωπική τους εκτίμηση. Και αυτή η εκτίμηση αντανακλά εμπειρίες που μπορεί να μην αφορούν την νομικά ακριβή έννοια «λαθροθηρία». Ο μπεκατσάς που διώχνεται από ένα δάσος από την τοπική γουρουνοπαρέα βιώνει την εμπειρία σαν λαθροθηρία. Ο τσιχλάς που ακούει το «μάστορα, κάνεις πιο πέρα, εμείς οι ντόπιοι έχουμε προτεραιότητα στο καρτέρι» θεωρεί την πράξη λαθροθηρία.

Η λαθροθηρία, το πανκυνηγετικό άλλοθι

Επιπλέον, η λαθροθηρία δεν είναι πράξη μονολιθική. Νομικά, η χρήση κοντόκαννου όπλου για να πάρει κάποιος ένα λαγό, με κανονική άδεια, Τετάρτη, μέσα στην νόμιμη περίοδο, είναι εξίσου λαθροθηρία όσο και η χρήση ηχομιμητικών. Νομικά ίδιες πράξεις, αλλά με εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα στην πανίδα. Αν γινόταν ποιοτικός διαχωρισμός των κρουσμάτων λαθροθηρίας βάσει της καταστροφικής τους επίδρασης στην πανίδα είναι στατιστικά πιθανό, ότι τα σοβαρά κρούσματα είναι η μειονότητα. Τα περισσότερα αφορούν μικροπαραβάσεις που σχετίζοντα με την χωρητικότητα του όπλου και την εκπαίδευση σκύλων και άλλα παρόμοια.

Στην Ελλάδα, όσο και να κοκοροευόμαστε για την δήθεν ατίθασση εθνική «νοοτροπία», δεν έχουμε την βαριά εγκληματικότητα άλλων χωρών. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπου επιτρέπεται η αγοραπωλησία θηραμάτων η λαθροθηρία πέρνει διαστάσεις οικονομικού εγκλήματος. Ενδεικτική η στατιστική του Βρετανικού Οργανισμου Διαχείρισης Ελαφοειδών (Deer Society) που αναφέρει ότι η νόμιμη θήρα είναι 35000 ελάφια ετησίως και η παράνομη 17000.

Η λαθροθηρία, το πανκυνηγετικό άλλοθι

Αυτό που δεν αναγνωρίζουμε είναι ότι εκεί έξω, παρά την ληστρική λαθροθηρία, υπάρχει θήραμα. Το πρόβλημα που υποβόσκει πίσω από τις δηλώσεις των ερωτώμενων κυνηγών είναι η ΑΠΟΥΣΙΑ θηράματος.

Αν έβρισκαν θήραμα και γέμιζαν την τσάντα, δεν θα αντιλαμβάνονταν κανένα πρόβλημα με το κυνήγι. Η έτοιμη απάντηση του κυνηγού με άδεια τσάντα, (και εδώ παίζει ρόλο η εθνική συνήθεια της αναζήτησης του κακού» είναι ότι φταίνε κάποιοι, «οι λαθροθήρες», και αν όχι αυτοί τότε «οι ......... οι ντόπιοι που τα φάγανε πριν την έναρξη» και αυτό εξηγεί την δική του έλλειψη.

Το γιατί δεν έχει θήραμα, ειδικά ενδημικό θήραμα, για όλους, είναι αποτέλεσμα άλλων πολιτικών και πρακτικών και δεν αφορά την λαθροθηρία. Δεν φροντίσαμε να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ θήραμα. Επιμένουμε, όλοι μας, κυνηγοί, «οικολόγοι», αντικυνηγοί και κρατικοί λειτουργοί, να μην θέλουμε να κατανοήσουμε το απλούστατο: το θήραμα είναι προϊόν, με την έννοια ότι παράγεται, και ανταποκρίνεται σε απλά διαχειριστικά μέτρα που αποφέρουν περισσότερα από την αβοήθητη «Μητέρα Φύση».

Η διαχείριση βέβαια έχει κόστος και απαιτεί δουλειά, σοβαρή δουλειά, με όσα αυτό συνεπάγεται. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς πληρώνεται, αλλιώς δουλειά δεν γίνεται.

Αυτό το ακούσαμε από το στόμα τόσο του πρώην προέδρου της FACE κυρίου Banna, όσο και από τον πρώην Ευρωβουλευτή του Κόμματος Γάλλων Κυνηγών, Jean St Joss. Το θέμα ήταν η δομή του κυνηγίου στη Γαλλία. Εκεί ο κυνηγός μπορεί να βγάλει άδεια μόνος του, από το δασαρχείο και να κυνηγήσει στον «ανοικτό ελεύθερο κυνηγότοπο». Αν γραφτεί σε σύλλογο θα πληρώσει περισσότερα αλλά κυνηγά σε κυνηγότοπους του συλλόγου του. Γιατί να πληρώσει παραπάνω, ρωτήσαμε τους δύο ξένους μας;

«Διότι στον συλλογικό κυνηγότοπο έχει θηράματα που υπάρχουν επειδή ο σύλλογος κάνει διαχείριση» ήταν η αφοπλιστική απάντηση. Απλά τα πράγματα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button