«Εικονική λαθροθηρία» στα ΣτροφάδιαΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΑ

«Εικονική λαθροθηρία» στα Στροφάδια

Πολλά «θα» περιέχει το δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με το οποίο ουσιαστικά ενημερώνει ότι ξεκίνησε και τη φετινή ενημερωτική καμπάνια της για «τη λαθροθηρία στα νησιά του Ιονίου».

Τα πολλά «θα» που υπονοούν την τέλεση συστηματικής λαθροθηρίας αλλά και άλλων αναπόδεικτων πράξεων πρακτικά έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις... εξελίξεις.

«Εικονική λαθροθηρία» στα Στροφάδια

Προσωπικότητες όπως ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, στη μητρόπολη του οποίου ανήκουν τα Στροφάδια αλλά και εκπρόσωποι φορέων, έχουν ήδη ακυρώσει με τις δηλώσεις τους ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της Ορνιθολογικής για... αναμενόμενη και «συστηματική ανοιξιάτικη λαθροθηρία στα Στροφάδια και τα Ιόνια Νησιά».

Βέβαια η συγκεκριμένη καμπάνια ενημέρωσης, που «τρέχει» παράλληλα σε δύο ακόμα χώρες, δεν έχει στόχο να λύσει κανένα πρόβλημα. Ξεκίνησε πέρυσι και ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί σε 2-3 ακόμα χρόνια. Γίνεται επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγκρίνει (στα τυφλά) ένα πρόγραμμα 700.000 ευρώ που θα ξοδευτούν για προπαγάνδα κυρίως στα ΜΜΕ. Στόχος του project είναι να ενημερώσει για το πρόβλημα (με λάθος στοιχεία) τουλάχιστον 1.000.000 ακόμα στην Ελλάδα και αρκετά ακόμα εκατομμύρια σε άλλες χώρες.

Το υλικό «τεκμηρίωσης» για τη «δυσφημιστική» καμπάνια με τη λαθροθηρία στην περιοχή είναι έτοιμο από πέρυσι. Το ειδικό αφιέρωμα για τη λαθροθηρία κατά την περίοδο της μετανάστευσης, στο περιοδικό «Οιωνός», είναι απλώς κάποιες «ελληνικές πινελιές» στο ενημερωτικό υλικό που έχει κατασκευαστεί σε διάσημο διαφημιστικό γραφείο σε άλλη χώρα.

Τουλάχιστον ένας βουλευτής, ο κ. Στ. Κοντονής του ΣΥΡΙΖΑ, προθυμοποιήθηκε και κατέθεσε στις 26 Μαρτίου ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Ναυτιλίας και Αιγαίου. Τίτλος της παρέμβασης ήταν: «Αποτροπή της λαθροθηρίας στις νήσους Στροφάδες του Νομού Ζακύνθου», φέρνοντας έτσι το θέμα στην πολιτική και κατ' επέκταση στη δημοσιογραφική επικαιρότητα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ορνιθολογική έχει ήδη ανακοινώσει τη διενέργεια δύο ημερίδων με τίτλο «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ. Η μετανάστευση, το τρυγόνι και εμείς».

Η καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να απαντήσει στην Ερώτηση του βουλευτή Στ. Κοντονή τυπικά έδωσε το άλλοθι στην Ορνιθολογική για να εκδώσει το εναρκτήριο για φέτος Δελτίο Τύπου με το οποίο καταγγέλλει ότι δεν γίνεται επαρκή φύλαξη κατά τη μετανάστευση των τρυγονιών στην Ελλάδα. Η αδράνεια αυτή του ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά υποσκάπτει και τον ρόλο των δασικών υπηρεσιών, όμως αυτό σε σχέση με όλα τα άλλα είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Το θετικό είναι ότι το ίδιο έργο έχει παιχθεί κατ' επανάληψη από την Ορνιθολογική, αλλά η δημοσιοποίηση των ενεργειών που γίνονται για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών ξεκαθαρίζει τελικά το τοπίο.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται πρακτικά και θεσμικά στη φύλαξη της περιοχής δηλώνουν ότι έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης. Επίσης δηλώνουν απερίφραστα ότι εδώ και αρκετά χρόνια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες ενέργειες αλλά και τη σωστή χρονική στιγμή από τους αρμόδιους φορείς. Κατά τη σύσκεψη που έγινε στις αρχές Απριλίου στο Διοικητήριο ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι «τα φαινόμενα λαθροθηρίας είναι πια παρελθόν, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Θαλάσσιο Πάρκο, το Λιμενικό, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και το Δασαρχείο Ζακύνθου».

Από τις δηλώσεις εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στη φύλαξη των νησιών, στο «Ionian Channel, φαίνεται ότι τελικά μόνο η Ορνιθολογική ισχυρίζεται «πως συντελείται σφαγή τρυγονιών από λαθροθήρες στα συγκεκριμένα νησιά». Πιστεύουμε ότι κάτι δεν γνωρίζει καλά. Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι να κάνουν λάθος και μόνο αυτή να γνωρίζει την αλήθεια»!

Είναι γεγονός ότι η λαθροθηρία στις Στροφάδες έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Ηδη εδώ και 12 μέρες υπάρχει μόνιμη παρουσία Λιμενικού στο μικρό νησί, ενώ σε λίγες ημέρες η φύλαξη θα αυστηροποιηθεί με παρουσία μεικτού κλιμακίου από τον Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου, τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου και Πύλου, το Δασαρχείο και από Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες Πελοποννήσου, με τον γενικό συντονισμό να ανήκει στη Μητρόπολη Ζακύνθου.

Δηλώσεις
Ο Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δωδώνης, δήλωσε:

«Οπως ξέρετε, έχει γίνει καθεστώς να προλαμβάνουμε εμείς, ως Μητρόπολη και να μην επιλαμβάνουμε. Γι' αυτό ήδη από όταν έγινε η διάσκεψη στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια, ήδη το συνεργείο είχε πάει στα Στροφάδια. Σε αυτή την τακτική έχει οδηγήσει στο ότι πρέπει να φροντίζουμε τα Στροφάδια, διότι κάποτε ξεπέρασαν κάθε όριο εκείνοι οι οποίοι τα επισκέπτοντο με καλή αίρεση (υποτίθεται), αλλά εκεί γινόντουσαν κανίβαλοι. Γι' αυτό και από τον καιρό που ήρθα Μητροπολίτης στη Ζάκυνθο εφρόντισα και υπάρχει αυτή η διαδικασία».

Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου και Πύλου συνδράμουν με μόνιμο υπάλληλο, ενώ για τη φύλαξη του θαλάσσιου χώρου περιμετρικά του νησιού γίνονται τακτικές και προγραμματισμένες αλλά και αιφνιδιαστικές περιπολίες με ταχύπλοα σκάφη.

Καθοριστική επίσης είναι και η συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

O κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Γ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου. τόνισε ο,τι:

«Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου κάθε χρόνο στέλνει δυνάμεις για τη φύλαξη των νήσων Στροφάδων. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα τελευταία 14 χρόνια που γίνεται από εμάς αυτή η προσπάθεια δεν πέφτει κροτίδα κατά τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών εκεί, πόσω μάλλον πυροβολισμός. Εχουν αποτραπεί και όταν χρειάστηκε κατεστάλησαν κιόλας φαινόμενα παράνομης θήρευσης. Δεν υπάρχει λαθροθήρας στις Στροφάδες, τελεία και παύλα. Την αποκλειστική δυνατότητα υποβολής μηνύσεων, σύλληψης, κατάσχεσης και οδήγησης στο Αυτόφωρο την έχουν οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και οι δασικοί υπάλληλοι - εάν και εφόσον παρίστανται και οι δασικοί υπάλληλοι».

Η μόνιμη και σταθερή φύλαξη κατά τη διάρκεια του έτους ανήκει στη δικαιοδοσία του Φορέα Θαλάσσιου Πάρκου στο οποίο υπάγονται οι Στροφάδες.

Eπίσης, ο κ. Παύλος Κούτσης, υπεύθυνος Προγράμματος Φύλαξης και Ενημέρωσης Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ανέφερε:

«Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου έχει ξεκινήσει φύλαξη από την προηγούμενη Πέμπτη (από τη Συνδιάσκεψη δηλαδή) στα νησιά Στροφάδια για την αποτροπή λαθροθηρίας που είναι το θέμα αυτή την περίοδο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται παράνομη θήρα λόγω της φύλαξης που γίνεται σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Με τη Θηροφυλακή, το Δασαρχείο, το Λιμεναρχείο, με την Εκκλησία που πάνω από όλα συντονίζει όλο αυτό, όπως και εμάς.

Εχουμε ξεκινήσει την προηγούμενη Πέμπτη όπως είπαμε και θα συνεχιστεί η φύλαξη για την πάταξη της λαθροθηρίας μέχρι τις 20 Μαΐου 2014».

Τα μέτρα φύλαξης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν εξαλείψει φαινόμενα καταστροφών και λεηλασιών. Η άριστη συνεργασία των εμπλεκομένων έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο όταν αλλάξει και η νοοτροπία όσων προβαίνουν σε πράξεις καταστροφής του περιβάλλοντος, το πρόβλημα θα εξαλειφθεί.

Γιώργος Παπανικολάου

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button