Στην υπηρεσία του θηράματοςΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΔΙΝΗΣ

Στην υπηρεσία του θηράματος

Ενα έργο, μεγαλύτερο του αναμενόμενου, αντίκρισαν όλοι στα εγκαίνια του πρότυπου εκτροφείου της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, στην Ιστιαία της Εύβοιας, το Σάββατο 10 Μαΐου.

Eπειτα από προσπάθεια 3 ετών, η Δ' ΚΟΣΕ, δημιούργησε το πιο σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων που έχει οικοδομηθεί ποτέ στη χώρα μας! Σε 35 στρέμματα που εκμίσθωσε από τον Δήμο Ιστιαίας, για 25 χρόνια, η Ομοσπονδία θα εμπλουτίζει με 3.000 ορεινές και 3.000 πεδινές πέρδικες τα βουνά και τους κάμπους της Στερεάς Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Λευκάδας.

Στην υπηρεσία του θηράματος

Οι πέρδικες είναι γενετικά τακτοποιημένες και η αναπαραγωγή τους, όπως και η εξοικίωσή τους, έχουν γίνει με όλες τις προβλεπόμενες διεθνώς πιστοποιημένες διαδικασίες. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Δ΄ ΚΟΣΕ , Φώτης Τρακάκης, δήλωσε στους παρευρισκόμενους:

«Ο,τι βλέπετε σήμερα μπροστά σας αντιπροσωπεύει το αίσθημα ευθύνης που διατηρεί ο κόσμος των κυνηγών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, απέναντι στο θήραμα και απέναντι στους κυνηγούς.

Σε καιρούς δύσκολους, όχι μόνο για το κυνήγι, αλλά και για τη χώρα γενικότερα, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας οικοδόμησε σε αυτόν τον τόπο, στη Σήμια της Βόρειας Εύβοιας, μια επένδυση για το μέλλον...

Στο κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων (από αριστερά Β. Δράκος, Ν. Σταθόπουλος, Φ. Τρακάκης, Γ. Αραμπατζής και ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. Ν. Παπαδόδημας.
Στο κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων (από αριστερά Β. Δράκος, Ν. Σταθόπουλος, Φ. Τρακάκης, Γ. Αραμπατζής και ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. Ν. Παπαδόδημας.

Στόχος της είναι να συμβάλει στην αύξηση των θηραματικών πληθυσμών και να δημιουργήσει "πλεονάσματα", με την εφαρμογή δράσεων που θα ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη επιστημονική εμπειρία στη διαχείριση της άγριας πανίδας. Το εκτροφείο που βλέπετε είναι αυτήν τη στιγμή το πιο σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων της χώρας. Και στόχος της δημιουργίας του είναι να μπορεί "αυτοδύναμα" να λύσει, άπαξ διά παντός, τις ανάγκες της Ομοσπονδίας σε εμπλουτισμούς βιοτόπων. Δεν θα σας κρύψουμε πως, όταν το ξεκινήσαμε, είχαμε κυρίως στο μυαλό μας τις ορθολογικές απελευθερώσεις ορεινής πέρδικας. Σήμερα, σας λέμε πως είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι για τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει.

Aπαραίτητη τεχνογνωσία

Στην υπηρεσία του θηράματος
Η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει από το επιστημονικό επιτελείο, καθώς η εμπειρία και οι πειραματισμοί των προηγούμενων ετών με ανάλογες εκτροφές μικρής κλίμακας μάς έχουν δικαιώσει! Η λειτουργία του εκτροφείου θα πραγματοποιείται καθημερινά από προσωπικό εντεταλμένο γι' αυτή τη δουλειά, με επικεφαλής έναν τεχνολόγο Δασοπονίας με 15ετή πείρα στην εκτροφή θηραμάτων, κάτω από την επιστημονική ευθύνη των εξειδικευμένων επιστημόνων της Ομοσπονδίας. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα, αν η γραφειοκρατία της πολιτείας δεν εξαντλούσε πάνω στο «έργο» όλη την τυπολατρία και την αυστηρότητά της.

 

Αυτό που δεν είχε υπολογίσει, ήταν η αδιάφορη και συχνά «εχθρική» τυπολατρία κάποιων δημοσίων υπηρεσιών. Πολύ συχνά, τα έργα αναστέλλονταν ή καθυστερούσαν για λόγους τυπικούς ή ανύπαρκτους. Δεν ήταν θέμα προσώπων ή υπαλλήλων.

Στην υπηρεσία του θηράματος

Ηταν καθαρά θέμα «τύπων» ενός απρόσωπου κράτους, που έχει συνηθίσει να αντιστρατεύεται και να καταπιέζει την ουσία». Και ο κ. Τρακάκης κατέληξε:

«Καθοριστική ήταν η στάση όλων των κυνηγετικών συλλόγων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε., που στήριξαν και ουσιαστικά χρηματοδότησαν το έργο με την οικονομική συνδρομή των κυνηγών" μελών τους. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Ιστιαίας που μας μίσθωσε μακροχρόνια αυτόν τον υπέροχο χώρο για να εγκαταστήσουμε το εκτροφείο».

Στην υπηρεσία του θηράματος

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Παπαδόδημας, πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των συλλόγων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και πολίτες της περιοχής...

Αντώνης Μπληζιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γκίκας

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button